Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Beszámoló: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó - Érd
2023. november 8.

November 8-án, szerdán egy nagyon kellemes napot tölthettünk el Érden a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.
 
A Gyermekkönyvtáros műhelynapon arra kerestük a választ, hogy a gyermekkönyvtár lehet-e digitális.
 
Sebestyénné Majchrowska Ewa könyvtárvezető köszöntőjét követően két előadást hallgathattunk meg.
 
Első előadónk Dienes Éva a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője, akinek előadása: A világ megmentése – avagy médiaismereti „szabadulószoba” a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárban. Éva beszélt a Z generáció digitális bennszülötteiről, a médiaismeret alapjairól és bemutatott egy projektet, amelyben a digitális világ és a könyvtár közös formáit használta szabadulószobára alkalmazva. A foglalkozás bemutatásának köszönhetően saját könyvtárunkban is megvalósítható lehet egy hasonló program.
 
Második előadóként az érdi gyermekkönyvtáros, Kondriné Varga Kornélia mutatta be a „Nyári olvasási kihívás az érdi gyermekkönyvtárban” című, olvasásra ösztönző ötletét. A nyári kihívás a gyerekek részére 2019-ben indult és a nagy sikerre való tekintettel azóta is minden nyáron megismétlődik és megújul. Az induló évben a gyerekeknek annyi könyvet kellett elolvasniuk, ahány évesek voltak, majd a következő évben az elolvasott könyvek mellett már egy kis játékos feladatot is meg kellett oldaniuk. 2021-ben a nyári kihívás 7+1 könyv elolvasása volt, ahol a plusz 1, a gyermek szülőjének gyerekkori kedvenc olvasmányát takarja. 2022-ben újra annyi könyvet kellett elolvasniuk a résztvevőknek ahány évesek voltak. 2023 olvasási kihívása, hogy mennyi könyvet tudnak elolvasni a diákok a nyár folyamán. Ebben az évben először, az óvodások bevonása is kitűzött cél volt. Természetesen a jutalom sosem maradhatott el: emléklap, könyv és Nellit idézve „csoki-csoki-csoki”.
 
Az előadások meghallgatása után műhelymunkát végeztünk, játékos csapatmunka formájában, amelyet Bajnok Tamara az OSZK Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály osztályvezetője koordinált. Tamara a résztvevőket 3 nagy csoportba osztotta és minden csapat kapott 1-1 feladatot. A belső építészeknek „milyen egy jó gyerekkönyvtári tér?” címmel egy IKT teret kellett tervezniük, a könyvtáron belül. Az innovátoroknak a 7-8. osztályosok számára egy orientációs, pályaválasztással kapcsolatos elektronikus felületet kellett kitalálni a könyvtár honlapjára. A motivátor csapatnak egy, a
honlapon is jól követhető olvasásösztönző pontgyűjtő játék összeállítása volt a feladata. A könyvtárosoknak 1 óra állt rendelkezésre a terv elkészítéséhez, amelyet a szendvicsebéd elfogyasztása után minden csapat bemutatott különböző szempontokat figyelembe véve. Tamara összegezte a projekteket, és levonta a tanulságot, hogy akár rövid idő alatt is, megfelelő odafigyeléssel, kreativitással, csapatmunkával mire vagyunk képesek.
 
A Pest megyei könyvtárosok nevében is köszönöm az érdi kollégák szíves vendéglátását, az előadóknak pedig az érdekes és tartalmas szakmai előadásokat!
 
Hamarosan újra találkozunk!

Jene Miklósné

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Érd
Letölthető dokumentum: Műhelymunka - tervezési segédlet (PDF dokumentum, 405 kB)
Letölthető dokumentum: Műhelymunka - motivátorok feladatmegoldása (PDF dokumentum, 2,2 MB)
Letölthető dokumentum: Műhelymunka - belsőépítészek feladatmegoldása (PDF dokumentum, 2,2 MB)
Letölthető dokumentum: Műhelymunka - innovátorok feladatmegoldása (PDF dokumentum, 2,3 MB)
Letölthető dokumentum: A világ megmentése, médiaismereti szabadulószoba (PDF dokumentum, 3 MB)
előadó: Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Érd