Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
A könyvtár mint harmadik hely
2013. április 17.

2013. április 17-én Érden tartottuk az Olvasószolgálatos Műhely soron következő találkozóját. A nap témája „a könyvtár mint harmadik hely” volt.
Utánaolvasva a témának egy kicsit szkeptikus voltam, hogy tudunk-e még ebben a tárgyban újat mondani a kollégáknak. De legnagyobb örömömre sikerült.
A hosszú tél után szép, tavaszias időben érkeztünk Érdre, ahol az érdi kollégák figyelmessége, kedvessége még kellemesebbé tette az amúgy is napfényes napot. Sokan voltunk, s mivel már régen találkoztunk, volt miről beszélgetni, örültünk egymásnak.
Hogy jókedvűen vágjunk bele a napba először Diriczi Zoltán diósdi kollégánk és zenekara adott egy kis műsort.
A szakmai részt a szokásos köszöntőkkel kezdtük. Elsőként Érd polgármestere, T. Mészáros András köszöntötte a résztvevőket. Kapcsolódva a nap témájához hangsúlyozta, hogy a könyvtár fontos feladatának tartja a közösségépítést, az érdi identitás, az „érdiség” kialakítását a városba betelepülőkben.
A polgármestert elnökünk, Fülöp Attiláné, Mirza követte, aki köszöntőjében az Olvasószolgálatos Műhely eddigi tevékenységéről, céljairól beszélt.
Végül a házigazdák nevében Sebestyénné Majchrowska Ewa köszöntötte a vendégeket.
A szakmai előadásokat dr. Tóth Máté, a Könyvtári Intézet munkatársa kezdte. Ő „A könyvtár mint harmadik hely” elméleti kérdéseibe vezette be a hallgatóságot. Beszélt a könyvtár szerepéről, mint közösségi tér, mint találkozóhely, a különböző kultúrák találkozási lehetőségéről. Előadásában kiemelte a könyvtár szerepét a társadalmi tőke növelésében, aminek egyik legfontosabb eleme a bizalom, a bizalom abban, hogy a másik is ugyanazt a magatartást tanúsítja.
A könyvtár lehet egyben a közösség „kapuja” is, amin bárki bátran beléphet, új barátokat, közösséget találhat.
A városfejlesztésben is vannak lehetőségek a könyvtár közösségi tér funkciójának kiaknázásban. Érdekes példákat láthattunk Bécs vagy Antwerpen könyvtári tereinek kialakításában. Nekem nagyon tetszett Bécs példája, ahol a könyvtár egy forgalmas körút, a Gürtel közepére épült, és alatta egy metróállomás van.
Az elméletet a gyakorlat követte. Péterfy Rita előadásában a Pest Megyei Könyvtár egyik problémájára tért ki, a hajléktalan olvasók ügyére. Elmondta,hogy együttműködve a hajléktalanszállóval hogyan oldották meg ezt a kérdést, ami tanulságul szolgálhat más könyvtárak részére is.
Rita előadása itt olvasható
 
Tóthné Kurán Julianna rendezvényeiken keresztül a százhalombattai könyvtár közösségépítő tevékenységét mutatta be. Többek között beszélt a Hamvas Béla Népfőiskoláról, a filmklubról és az irodalomtörténeti előadásokról is.
Lázár Gergő, a szigetszentmiklósi könyvtár vezetője élvezetes előadásában szintén rendezvényeiken keresztül mutatta be a könyvtár közösségi munkáját.
Gyakorlati oldalról közelítette meg Fülöp Attiláné, a gödöllői könyvtár vezetője is a témát. Rendezvényeik, a különböző klubok mind a közösségépítést szolgálják, de emellett az ismert közösségi oldalakon a virtuális térben is jelen vannak.
Végül Sebestyénné Majchrowska Ewa az érdi könyvtár igazgatójaként azon érdi egyesületek tevékenységét mutatta be, amelyek valamilyen formában a könyvtárhoz kötődnek.
Akik rendszeresen járnak rendezvényeinkre, az érdi, a gödöllői , a százhalombattai és a szentendrei könyvtár tevékenységét már jól ismerik, így nem okozott meglepetést, hogy ezen a területen is élen járnak. Külön öröm volt, hogy képet kaphattunk a szigetszentmikósi könyvtár munkájáról is, ahol eddig személyes tapasztalatokra még nem tehettünk szert, de remélem, ez már nem sokáig marad így.
Közös volt az előadásokban, hogy nem csak közösséget építenek, de ők maguk is egy közösséget alkotnak. Minden előadó kihangsúlyozta a csapatmunka fontosságát, hogy csapatként dolgoznak együtt, mert mint tudjuk, „kell egy csapat.” :-)
És ha már csapat: lenyűgöző volt a vendéglátás, az érdi kollégák szívüket-lelküket és nem utolsósorban saját kezük munkáját tették le az asztalra, hogy az előadások alatt megéhezett társaság ne csak szellemi táplálékhoz jusson. Köszönet érte!
Akiknek mindez még nem volt elég, városnéző túrára indulhattak Paulovits Istvánné, Erika vezetésével. Megnéztük a város főterét, majd a Magyar Földrajzi Múzeumot, amit a múzeum egy lelkes munkatársának érdekfeszítő és élvezetes vezetésével tekintettünk meg. Akik még bírták erővel, ezután még elmehettek a zenei részlegbe is, amit nemrégiben újítottak fel.
Köszönjük Bazsóné Megyes Klárának a szervezést, az érdi kollégáknak a vendéglátást, nagyon tartalmas és szép napot töltöttünk együtt.

Jancskár Judit

Fotótár: Olvasószolgálatos műhelytalálkozó, Érd
Letölthető dokumentum: Tóthné Kurán Julianna előadása (PDF dokumentum, 87 kB)
Letölthető dokumentum: A könyvtár mint közösségi tér (prezentáció, 14,6 MB)
dr. Tóth Máté előadása
Meghívó: Olvasószolgálatos műhelytalálkozó, Érd