Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
MKE Emlékérmet kapott Szamosvári Istvánné, Marika

Szamosvári Istvánné, Marika 1950-ben született Mezőkövesden. 1968 szeptembere óta dolgozik, 2 gyermeke van.
1975. május 1-je óta a ráckevei könyvtár munkatársa. Az intézmény meghatározó személyisége, aki munkáját szívvel-lélekkel látja el. Kezdetben olvasószolgálatos, feldolgozó, majd szervezői, módszertani könyvtárosi feladatokat látott el, volt szakszervezeti bizalmi, két alkalommal a könyvtár megbízott igazgatója. Pályafutása során folyamatosan fejlesztette tudását, főiskolai diplomát szerzett, majd pedig különböző továbbképzéseken bővítette ismereteit.
Jelentős szerepet játszik Pest megye könyvtári életének alakításában is. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 1978, a Pest Megyei Szervezet megalakulása óta tagja. 2002 óta vezetőségi tag, a Gyermekkönyvtári Műhely vezetője. Egy ideig a Fitz József-díj bizottságban is tevékenykedett. Több nagy rendezvény szervezése fűződik a nevéhez Ráckevén, 2004-ben a Pest Megyei Könyvtárosnapot, majd 2012-ben a felnőtt olvasószolgálati műhely találkozóját is ő szervezte a helyi könyvtárosok közül.
Mint a gyermekkönyvtáros műhely egyik vezetője, 2007 óta évente 1-2, komoly szakmai találkozót tart a gyermekkönyvtárosok számára.
Szívesen közreműködik az egyesület központi rendezvényein is: a Könyvfesztiválnak az egyik segítője, de a gödöllői vándorgyűlés lebonyolításában is segédkezett.
Sokat tesz a könyvtár szakmai fejlődéséért, dokumentum állományának fejlesztéséért. Különböző programok, olvasótáborok szervezésével, könyvtári foglalkozások tartásával segíti a könyvtárhasználatra nevelést, olvasóvá válást. Nyugdíjasok számára is tart számítógép- és internethasználati tanfolyamokat.
Részt vesz Ráckeve város kulturális életének irányításában, több ciklus óta a Képviselő-testület Művelődési, Oktatási és Sport Bizottságának tagja.
Előremutató szakmai munkáját bizonyítja, hogy Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2001-ben városi Közművelődési Díj kitüntetésben részesítette.
2012. júliusi nyugdíjba vonulása óta is a Skarica Máté Városi Könyvtár külsős munkatársa.
Kedves, nyitott személyisége népszerűvé tette nemcsak az olvasók, hanem a könyvtárosok között is. Mindig szívesen látott társ a pl. a szervezet tanulmányútjain, melyeken aktív, segítő részvételére lehet mindig számítani.
Szamosvári Marikát jó szívvel ajánlja a Pest Megyei Szervezet az MKE Emlékéremre!

Fotótár: