Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Nyugdíjas könyvtárosok találkozója
Aszód
2005. október 5.

Nyugdíjas találkozót mi még nem rendeztünk Aszódon. Aggódni kezdtünk, amikor elvállaltuk. Vajon sikerül-e jól megszervezni? A vendégek mit szeretnének látni, mit csináljunk, hogy jól érezzék magukat nálunk? Lassan a program összeállt, izgalommal vártuk a kollégákat.
 
Kilenc órára mindenki megérkezett. Ki busszal, ki autóval, volt olyan is, aki vonattal tette meg hozzánk az utat. Könyvtárunk a Művelődés Háza épületének földszintjén található. Úgy terveztük, hogy először a mi kis birodalmunkat, majd az egész épületegyüttest mutatjuk be .Az emeleten lévő zeneiskolát és a ház minden intézményének helyet adó kamaratermet néztük meg utoljára. A kamarateremben felvonult a színpadra az aszódi hagyományőrző nyugdíjas csoport, Galga-menti népviseletben. Bemutatkozásuk után népdalokkal köszöntöttek bennünket. Egy- egy dal után a saját verseiket szavalták el nekünk. Nagy tapssal köszöntük meg szereplésüket. Ezek után megvendégeltük egymást a szereplők a hallgatókat, és fordítva. Az italok kínálásakor hallhattunk vőfély-verseket, de gobelin-hímzésről is faggathattuk egymást. A jó hangulatú beszélgetések után a hagyományőrzők nótával köszönték meg a szíves meghívást.
Majd Megyes Klári vette át a szót, aki a Pest megyei könyvtáregyesület vezetőjeként köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette az egyesület terveit.
 
Aszód nevezetességeiről mondtam egy pár szót, egy rövid videofilmet játszottunk le, ezzel is előkészítve a következő programot. Felsétáltunk a zsidó temetőbe, ott a Schosberger-mauzóleumot nézhettük meg, majd folytattuk utunkat a volt suszter-utcán át a Petőfi Múzeumig. Ott már várt bennünket a múzeum igazgatója, aki részletes tárlatvezetést tartott nekünk. A múzeum gyűjteményének egyik büszkesége a Petőfi gyűjtemény. Ebben az épületben tanult 1835-1838. év között Petőfi Sándor. Nagy örömünkre még láthattuk a múzeum galériájában a Hrabal-galaxis pillanatképeit. Utunk innen 5 perces sétával a Podmaniczky és Szécsenyi kastélyhoz vezetett. Sajnos ezzel már mi, aszódi polgárok nemigen tudunk dicsekedni. A Podmaniczky kastély az evangélikus egyház tulajdona, a Széchenyi szárny az Államkincstár kezében van, még nem döntöttek a hasznosításukról, így pedig az enyészeté.
 
Ennyi séta után már vártuk a pihenést és vele együtt az ebédet, mert hamarosan a kisbagi csárda vendégszeretetét élvezhettük. A környezet, a jó beszélgetések, a gyönyörű idő tette emlékezetessé számunkra ezt a napot.

Sáhóné Bordás Éva

Nyugdíjas találkozó a pályakezdő szemével