Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Az olvasónak mindig igaza van?
Olvasószolgálatos Műhelynap Ceglédbercelen
2018. április 25.

Van úgy, hogy a dolgok nem minden részletében az előre letervezett módon zajlanak, mégis a lehető legjobban történnek. A ceglédberceli műhelynapot sokáig emlegetni fogják azok, akik ott voltak. A vendéglátók figyelmessége, a kedves meglepetések, a nyáriasan szép idő, a kellemes helyszín és nem utolsó sorban a résztvevők jó hangulata teszi felejthetetlenné ezt a napot.
65-en regisztráltunk a programra, amelyet azoknak a helyzeteknek a megbeszélésére, feloldására szerveztünk, amikor az olvasónak nincs igaza. Ilyen eset pedig bőven van mindannyiunk tarsolyában.
De kezdjük az elején!
A ceglédberceli szépen felújított Kultúrház és Könyvtár előterében várták az érkezőket, a vendéglátók, Koglerné Hernádi Ági és Bogyay Katalin az intézmény vezetője és Kati hét hónapos kisbabája. Szépen megterített asztalok, a kávé és a friss pogácsa illata fogadta a belépőket. A kínáló asztaloknál, és az ebéd terítésénél a ceglédi kolléganőink szorgoskodtak. Az egymással való találkozások öröme is jól érezhető volt a teremben.
A program – Fülöp Attiláné köszöntőjét követően – a vendéglátók bemutatkozásával indult. Pető Zsolt „a falu jegyzője” mutatta be a település múltját és jelenét. Ceglédbercel két nemzetiségű község, amely büszkén ápolja német hagyományait, a településhez kötődő borkultúrát és a helyi értékeket. Ebből ízelítőt is kaptunk, a Német Nemzetiségi Ifjúsági Együttes műsora köszöntötte a program résztvevőit. A ceglédberceliek bemutatkozását Bogyay Katalin, az intézmény vezetője folytatta, aki a könyvtárukról, a településen zajló kulturális életről beszélt.
„Hogy mindenkinek igaza lehessen…” címmel Horváth Judit pszichológus tartott előadást az asszertív kommunikációról, azaz a mások megbántása nélküli meggyőzésről. Meg kell tanulnunk, hogyan kell nemet mondani egy egyenrangú kommunikációs folyamatban úgy, hogy elfogadtassuk a másik féllel az álláspontunkat.
Kovács Marianna, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatója a könyvtár gyakorlatából hozott példákat, olyan meglepő helyzetekről, amikor olvasói konfliktusokat kellett megoldaniuk. Előadását „Egy őrült? Hiszen mindenki szembe jön!” címmel és egy mesemondóhoz illő történettel kezdte,” amikor Jézus és Szent Péter a földön járt…” Mivel Jézus és Szent Péter nem oldhatja meg helyettünk az olvasói panaszokat, így a könyvtáros teszi meg. A sok humorral fűszerezett történeteket a hallgatóság nevetése kísérte és mindannyiunk számára ismerős történetek megoldásához kaptunk egy másfajta megközelítést.
Ezt követően kiscsoportokban zajlott a munka. Horváth Judit azt a feladatot adta, hogy valós konfliktushelyzetet játszanak el a kollégák úgy, ahogyan az megtörtént, majd olyan módon, ahogyan annak mindkét fél megelégedésére kellett volna megtörténnie. Minden történet bemutatását a könyvtárosokkal történő elemzés, megbeszélés követte.
Közben a művelődési ház udvarán levő sátor felől ínycsiklandozó illatok érkeztek a terembe és az ebéd is a helyi hagyományok jegyében zajlott. A borjú pörkölt túrós laskával a ceglédberceli ünnepek elmaradhatatlan fogása mellé a helyi Ungváry László Borrend képviseletében Koglerné Hernádi Ági és a jegyző úr „celebrált” borkostolót. Ittuk „ceglédbercel borát”, a cserszegi fűszerest, majd egy rozé és egy vörös bor kóstolása követte a sort.
Ilyen ebéd után nem volt könnyű dolga a délutáni előadónak, Farkas Ferencnek, „Az én könyvtáram” projekt szakmai vezetőjének a program megvalósulásáról és a tervezett fejlesztésekről beszélni. A projekt eddigi eredményein túl, kérésünkre beszél a Pest megyei könyvtárakból érkezett jó gyakorlatokról is, amelyekből mintaprojektek születnek majd.
A program szakmai része a kérdésekre adott válaszokkal lezárult, és folytatódott a ceglédberceli élmények sora. Az asztalra nem csak borjú került, hanem bárány is, a helyi lakodalmak, ünnepek elengedhetetlen édessége. A bárányt levágtuk és farkától füléig megettük, így vágott neki a megfogyatkozott csapat a helyismereti sétának, amihez játékos vetélkedőt is kitaláltak a helyi szervezők.
A mostani olvasószolgálatos műhely egyszerre volt szakmai nap és ceglédberceli élménytúra. Bemutatót kaptunk helyi értékekből, vendégszeretetből, kreativitásból, spontaneitásból…
Köszönet érte a helyi szervezőknek!

Fülöp Attiláné

Fotótár: Olvasószolgálatos műhelytalálkozó, Az olvasónak mindig igaza van?
Meghívó: Olvasószolgálatos műhelytalálkozó, Az olvasónak mindig igaza van?