Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtár- és olvasásnépszerűsítés
Gyermekkönyvtáros Műhely, Tóalmás
2011. november 9.

A Gyermekkönyvtáros Műhely őszi szakmai napját november 9-én, Tóalmáson tartotta. Beszámoló helyett most két levelet adunk közre. Az elsőt Bazsóné Megyes Klára, a másodikat új kolléganőnk, Kiss Regina írta.
 

Kedveském!
 
Míg friss az élmény, addig írok! Most értem haza a Gyermekkönyvtáros műhely tóalmási találkozójáról – tele élményekkel!
Szakmailag magas színvonalú előadással kezdtünk, Cs. Bogyó Katalintól élvezetes, tartalmas, korszerű előadást hallhattunk úgy, hogy láttuk, ő a mindennapokban, a gyakorlatban csinálja, "nemcsak magyarázza, oktatja" a szakmát. Ezt követően egy valóban gyakorlati dolog következett, ilyen még nem is volt a PEMEKSZ történetében: ismeretlen gyerekekkel foglalkozást tartott Némedi Erzsike, ceglédi gyermekkönyvtáros. Mi is élveztük, nemcsak a gyerekek – bár ők itt fontosabbak voltak! Az egyesület által finanszírozott szendvicsebéd után újszerű dolog következett: könyvajánló, Dr. Kovács Csilla mutatta be a Lackfi János által szerkesztett Száz vers c. kötetet. Ugyancsak ő mutatta be a szentendreiek által vezetett TÁMOPos projekt olvasásfejlesztő programját, majd Mistéth Erika (Veresegyház – és nem Veresegyháza!) praktikus, jópofa ötleteivel ismerkedtünk meg. Dunaharasztiból Tóth Marianna az ökológia jegyében készített kézműves "termékeiket" mutatta be. (Én itt csak lestem, mert ügyetlen és ötlettelen vagyok!)
A szakmai programot követően megnéztük a Andrássy-kastélyt, ahol ma egy alapítvány Biblia-iskolát működtet. Fantasztikus volt, jó volt az idegenvezetőnk, érdekes volt maga az intézmény és a kastély is gyönyörű a maga neobarokk jellegében.
 
És köszönetet akartam mondani a szervezőknek: a műhely vezetőinek, Némedi Erzsikének és Szamosvári Marikának. Ugyancsak köszönet Királyné Katinak, a tóalmási könyvtárosnak, aki nagyon régi tagunk és már a nagykátai könyvtárban is vendégül látott bennünket nem egyszer. (Most ezt egy kicsit kisebb könyvtár, de nagyon jó könyvtárnak tűnik.:-) )
Nálam a köszönet soha nem formális, és éppen ezért őszinte! Őszintén köszönöm az iskola igazgatójának a részvételt a program szakmai részén! Általában el szoktak menni a köszöntő után a vezetők, de ő ezt nem tette! Végigülte velünk a délelőttöt! És persze "rendelkezésünkre bocsátotta" az iskolát, a könyvtárat, sőt, a pedagógusok egy része is beülhetett a rendhagyó foglalkozásra.
Nem mellesleg hálát adhatunk "valakinek" azért a gyönyörű időért, ami volt a mai napon. A kastélyparkban az őszi Szinek, a hulló falevelek valóban pihentetőek voltak, jó volt kikapcsolódni és együtt lenni! :-)
Sok új arcot láttam, örülök, hogy velünk voltak! Remélem, ők is örülnek, hogy velünk lehettek – várjuk őket máskor is az egyesület programjaira! És ha valaki megkérdezi, minek van a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, akkor elmondhatjuk, hogy EZÉRT! Hogy tanuljunk, hogy feltöltődjünk és persze képviseljük az intézményünket, tágabb értelemben a szakmát!
 
Bazsóné Megyes Klára
 

 
A Gyermekkönyvtáros Műhely szakmai napjáról
 
Mint első, és várva várt munkahelyemen minden nap újabb és újabb izgalmas feladatok elé nézek, melyeket – elsődlegesen – igyekszem maximális szakmai körültekintéssel megoldani a még bennem lévő bizonytalansági érzések leküzdése mellett, de ugyanakkor a megfelelés és a jól végzett munka adta kellemes érzésével.
Az iskolai tankönyvekből tanult szakmai ismeretek után nagy kihívást jelentett és jelent a mindennapi gyakorlati munka végzése, de az első hetekben lélekmelegítő volt számomra, hogy a Pest Megyei Könyvtárosok Szervezetén keresztül történő bemutatkozásomra nagyon sokan visszajeleztek, és szakmai segítségnyújtásukról biztosítottak.
Fokozta várakozásomat az, hogy a PEMEKSZ Gyermekkönyvtáros Műhely szakmai napjára meghívást kaptam, melyre nagy izgalommal készültem, hogy találkozhatom a szakma nagyjaival, akiktől további instrukciókat kaphatok munkámhoz.
Minden várakozásomat felülmúlta az a közvetlen találkozás, hogy „ismeretlenül” is szinte régi ismerősként üdvözöltek.
A szakmai műhely programja számomra nagyon sokat jelentett. Ez egy olyan nap volt, amely megerősített abban, hogy ezt a munkát csak elhivatottan, folytonos szakmai ismeretek megszerzésével, bővítésével és mindezek továbbadása mellett lehet csinálni, mert hosszútávon ennek így van eredménye.
Ez bizonyította többek között az „Olvasásnépszerűsítés nem hagyományos eszközökkel„ című előadás, valamint a Kőrösi Csoma Sándor 3. osztályos diákjaival történt foglalkozás, melyben meglepő természetességgel „dolgoztak a kisiskolások az előadó irányítása mellett.
Dr. Kovács Csilla könyvajánlója, valamint az új olvasásfejlesztő program ismertetőjéből további hasznos ismereteket, ötleteket kaphattam.
A kézműves termékek bemutatóján nagyon sok új ötletet adott azon túl, hogy ez az előkészítők ügyességét és kreativitását dicséri.
Az Andrássy-kastély és parkjának megtekintése a gyönyörű őszi napsütésben méltó zárása volt a napnak.
Bízom abban, hogy a kapott hasznos szakmai tanácsokat, és a megszerzett ismereteket tudom majd hasznosítani a mindennapi munkám során, mely előbbre viszi rohanó gazdasági, pénzügyi szemléletű világunkban a könyvek iránti érdeklődést, szeretetet.
Köszönöm, hogy ott lehettem!
 
Kiss Regina, Községi Könyvtár, Iklad

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Tóalmás
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Tóalmás