Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Még egyszer Ceglédről...
2010. október 20.

Többszörösen érintett vagyok a gyermekkönyvtáros műhely októberi ceglédi találkozójának beszámolója kapcsán. Érintett vagyok Bencsik Ildikó igazgatójaként – többszörösen említ, mint „felbújtót”. De „felbújtó” voltam a cikkhez is, hiszen én kértem kolléganőmet, hogy írjon a találkozóról.
Érintett vagyok a pemeksz elnökeként is, ugyanis fontosnak gondolom ezeket a találkozókat.
Ildikó megtette a magáét: szubjektív beszámolót írt a rendezvényről. És ennek nagyon örültem, mert nem sablonosnak tűnő összegzést olvashatunk. A felnőtt olvasószolgálati könyvtáros – kicsit talán kívülálló – szemszögéből...
Viszont félre is érthető és esetleg elsikkad néhány információ, ezért hadd hívjam föl a figyelmet Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó nagyon tartalmas előadása után a valóban élő, folyamatosan frissített honlapjára, ahol az olvasóvá nevelésről, annak folyamatáról, a hozzá kapcsolódó irodalomról, az elméletről és a gyakorlatról tájékozódhatunk.
A honlap címe: olvasovanevels.gportal.hu
Bazsóné Megyes Klára

A Gyermekkönyvtáros Műhely szakmai találkozója
avagy egy felnőtt olvasószolgálatos könyvtáros benyomásai
 
Igazgató asszonyunk invitálására (szélesedjék látóköröm), október 20-án elvittem a gyermekkönyvtáros kollégát Ceglédre, szekciójuk szakmai találkozójára. Tettem ezt azért is, mert 35 év óta (1975-ben érettségiztem a ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban) mindössze egy alkalommal száguldoztam végig a városon, és ahogy telik az időm, egyre többször jut eszembe ifjúkorom.
A város még „romjaiban” is gyönyörű!
No de én nem (csak) városnézni mentem!
A könyvtáros kollegák kedvesen, gondoskodással fogadtak bennünket a Gyermekkönyvtár méltóságteljes – műemléki védettséget élvező – épületében. (Bevallom, kicsit zavart az épület stílusa és díszítése közötti diszharmónia.)
A program szerint, a köszöntőket és bevezetőket követően elsőként a szolnoki Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője, Teleki Józsefné előadását hallhattuk, aki valódi szenvedéllyel és elkötelezettséggel megélt három esztendejének szakmai sikerét ismertette. A gyermekkönyvtár munkatársai a legkisebbek (és szüleik) könyvtárba járóvá nevelése érdekében rendszeres és igen sikeres bábelőadásokat rendeznek és újabban drámapedagógiai előadásokat tartanak. E rendezvények egyre több új olvasóval gyarapították a gyermekkönyvtárat.
A második előadásról sajnos nem igazán tudok személyes benyomásokról írni, mert néhány perces próbálkozás után feladtam, viszont Cegléd belvárosának látványa megvigasztalt!
Kollegáim interpretációja szerint Dr. Szilágyiné Gálos Ildikó nagy szakmai alapossággal számolt be az olvasásóvá nevelés megalapozási lehetőségeiről.
Az ebédszünetet követően (ismét bebizonyosodott, hogy a könyvtárosok kiváló házigazdák!): desszertre desszert: Fenyő D. György előadásának részesei lehettünk. Bevallom, az ilyen előadások boldog ismeretszerzési vággyal töltenek el: az aha-élményt követően kiválóan összegzett, rendszerezett, nagyszerűen szemléltetett előadást hallhattunk a kamaszok (fiatalok) olvasási, kommunikációs szokásairól.
A találkozó keretei lehetőséget adtak arra is, hogy az azonos nyelvet beszélő, de ritkán találkozó könyvtárosok kicsit kibeszélhessék magukat.
A rendezvény végeztével – hab a tortán – megnéztük Európa legnagyobb, igen jól installált, Dobmúzeumát.
Végül is jó volt veletek, gyermekkönyvtárosok! Köszönöm Némedi Erzsikének, a ceglédi Gyermekkönyvtár munkatársainak, Igazgatómnak (a pletykákat is)!

Bencsik Ildikó

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Cegléd
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Cegléd