Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtáros műhelytalálkozó Szentendrén
Pest Megyei Könyvtár, Szentendre
2008. március 5.

A találkozó szervezője, Szamosvári Istvánné az üdvözlés után bemutatta a Csodaceruza című gyermekirodalmi folyóirat alapító főszerkesztőjét, Sándor Csillát. Őt kérte fel arra, hogy a megyéből összegyűlt több mint negyven könyvtárosnak a mai magyar gyermekirodalomról beszéljen. A főszerkesztő asszony a problémák számbavételével kezdte az előadását:
a gyermekirodalomnak nincs önálló intézménye Magyarországon, holott azokban az országokban ahol ilyen létezik pl. Németországban vagy Angliában, érezni az áldásos hatásukat. Részben ennek a hiánya az oka annak is, hogy Magyarország nincs benne a nemzetközi vérkeringésben. Az YBBY-n kívül sokkal több alkalom kellene arra, hogy a sajtó felfigyeljen a gyermekirodalom elhanyagolt voltára. Véleménye szerint kevés az olyan könyv amely pszichológiai problémákat dolgoz fel, vagy egyéb módon segíti a gyerekek fejlődését. Sokkal több szépen illusztrált, izlésformáló könyvre lenne szükség. Néhány jó példát meg is mutatott és felsorolta azokat a kiadókat, amelyek izlésesen illusztrált, tartalmas műveket adnak ki. Szerző és cím szerint is megemlített néhány művet amelyeket feltétlenül érdemes beszerezni.
 
Ezután Kovács Csilla a Pest Megyei Könyvtár munkatársa beszámolt a múlt év őszén lezajlott Összefogás programsorozat megyei eseményeiről. A megyében 26 könyvtár regisztráltatta magát a programsorozatban, az általuk szervezett programok között volt: mesedélelőtt, rejtvényfejtés, hangoskönyvbemutató, baba-mama masszázs, rajzverseny stb.
 
A harmadik előadó Fekete Kata, a PMK Gyermekkönyvtárának a vezetője volt. Ő a megyei könyvtár gyermekrészlegének az utolsó két évtizedben szervezett legsikeresebb programjairól számolt be: volt ezek közt szakmunkásoknak szervezett olvasótábor, családi vetélkedő klasszikus mesékből, formabontó tábor a megyében dolgozó gyermekkönyvtárosoknak, ahova a saját csemetéjüket is magukkal vihették. Amíg a szülők ötleteket cseréltek, feltöltődtek, a gyerekek érdekes foglalkozásokon vettek részt, de pl. az étkezések közösen zajlottak. Tábori témák voltak: drámapedagógia, bábozás stb.
 
Ezután kötetlen beszélgetés, hozzászólás keretében cseréltünk ötleteket, kaptunk jó tippeket előadók meghívásához. Végül megnéztük a gyermekkönyvtárat és egy kellemesen eltöltött nap érzésével mentünk haza.

Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Szentendre