Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtári műhely - Gyál
2021. november 3.

Az idei november egy kellemes szakmai nappal indult a PEMEKSZ életében. November 3-án, szerdán, Gyálon, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár volt a helyszíne a Gyermekkönyvtáros Műhelynapnak. A program célja elsődlegesen az volt, hogy segítséget nyújtson és ötletet adjon a közösségépítéshez, valamint a változatos könyvtári gyermekfoglalkozásokhoz a megye könyvtárosainak.
 
A műhelynap 10.00 órakor Jene Miklósné Andrea könyvtárvezető bevezetője után vette kezdetét Lendvay-Kiss Anitának, Gyál város Oktatási és Kulturális Bizottsága elnökének köszöntőjével. Tőle megtudhattuk, hogy Gyál jelenleg egy 25.000 fős „innovatív kertváros”, amely járási székhely is 2013 óta. Lendvay-Kiss Anita külön kitért arra is, hogy az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár mennyire változatos és színvonalas
programokkal és szolgáltatásokkal áll a gyáliak rendelkezésére.
 
Ezután a házigazda, Bretus Imre igazgató úr köszöntötte a kollégákat, a Gutenberg-galaxis kapcsán osztotta meg velünk szakmai gondolatait, valamint a könyvtárak szerepéről és pozicionálásáról beszélt. Közművelődési szakemberként kiemelte, hogy korunkban különösen fontosnak és értékesnek tartja a könyvtáros kollégák által végzett szakmai munkát. Az igazgató úr köszöntője után megnéztük a munkatársak által készített kisfilmet, amely Gyál és az intézmény értékeit mutatja be. A filmet Jene Andrea könyvtárvezető rendezte. Ezután három értékes szakmai előadást hallgathattunk meg.
 
Az első előadónk Fucskár Erika tagtársunk volt, aki korábban a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban gyermekkönyvtárosként dolgozott, jelenleg pedig a Telkiben található Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár munkatársa. Erika az általa már kipróbált gondolatébresztő könyvtári foglalkozásairól számolt be nekünk, amelyekben kiemelt szerep jut a segítő meséknek, óvodás kortól egészen felső tagozatos korig. Az előadás érdekessége volt, hogy Erika nemcsak a már jól bevált foglalkozásokról osztotta meg velünk tapasztalatait,
hanem újonnan kidolgozott könyvtári óráinak módszertanát is bemutatta, bennünket is arra ösztönözve, hogy bátran merítsünk saját kreativitásunkból. Kiemelte, hogy ebben a tanévben egy felső tagozatos osztállyal kísérleti könyvtári foglalkozássorozatot indított, amelynek újdonsága, hogy nem csupán könyvtárhasználati ismereteket szeretne játékos formában átadni, de a gyermekek személyiségének fejlesztését, gondolkodásuknak formálását is célul tűzte ki.
 
Erika előadása után a mindannyiunk által nagyra becsült Dienes Éva kollégánkat hallhattuk, aki jelenleg is az FSZEK Sárkányos Gyermekkönyvtárának vezetője. Éva sok hasznos tanácsot és ötletet adott a jelenlévőknek. Előadását rendhagyó módon mesemondással kezdte, ezzel is ösztönözve a kollégákat új módszertani fogások kipróbálására. Évától nemcsak változatos és igazán izgalmas könyvtári foglalkozásokról hallhattunk, de a gyermekkönyvtárak vezetésével kapcsolatosan is gyakorlatias tanácsokat adott a kollégáknak a kommunikációtól kezdve a „közösségi tér” funkció kialakításán át egészen az olvasószám növeléséig, a gyermekkönyvtár népszerűsítéséig. Éva kiemelte: nagyon fontos, hogy az újonnan betérő gyermekekben a könyvtár és a könyvtárosok pozitív „emléklenyomatot” hozzanak létre, ezzel is visszacsábítva őket és szüleiket.
 
A harmadik előadás, a házigazda Jene Andrea könyvtárvezetőé volt. Andrea hihetetlen szakmai elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A kis létszám (3,5 fő) ellenére kollégáival jelentős eredményeket érnek el. Lelkesen és jókedvvel végzik munkájukat. Folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy a gyermekkönyvtárban minél több olvasásnépszerűsítő programot kínálhassanak a gyermekek és a családok számára, hozzájárulva a jövő olvasó nemzedékének „kineveléséhez”. Előadásában Andrea beszámolt arról, hogy a városi könyvtár 2020-ban ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Ez alkalomból egy csodálatosan kivitelezett, korszerű, fotókkal színesített kiállítással is készültek. Megtudhattuk, hogy a jelenlegi, modern környezetben 2003 óta működik könyvtáruk. A könyvtárvezető kiemelte, hogy az utóbbi években különösen az olvasótáborok szervezésére helyeztek nagy súlyt, ennek eredményeképpen folyamatosan egyre több gyerek válik olvasójukká. Számuk
gyarapodásához a változatos és kreatív gyermekprogramok, a könyvtári környezet szép és otthonos kialakítása nagyban hozzájárul. Ahogy egyesületünk elnöke, Koglerné Hernádi Ágnes is kiemelte: munkájuk és sikerük titka, hogy igazi összetartó csapatként működnek.
 
A szakmai előadások után a házigazdák ízletes szendvicsebéddel látták vendégül a kollégákat. Ahogyan az egész szakmai napon, úgy a vendéglátáson is jól látszott, hogy lelkiismeretes szervezés áll a műhelynap mögött.
 
A Pest megyei könyvtáros kollégák nevében köszönöm a gyáliaknak a szíves vendéglátást, az előadóknak pedig az érdekes és tartalmas szakmai előadásokat! Reméljük, hogy jövőre is egy hasonlóan sikeres műhelynapon vehetünk részt.

Gál Attila

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Gyál
Letölthető dokumentum: Gondolatébresztő foglalkozások (PDF dokumentum, 2,6 MB)
Fucskár Erika
Letölthető dokumentum: Ahol a barátom ott az otthonom (PDF dokumentum, 2,9 MB)
Dienes Éva
Letölthető dokumentum: Gyermekkönyvtári programok a gyáli Városi Könyvtárban ()
Jene Miklósné
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Gyál