Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó
az Óbudai Platán Könyvtárban
2014. november 5.

Mivel sok jót hallottunk az ott folyó munkáról, már régóta szerettük volna megismerni az Óbudai Platán Könyvtárat. Erre adott alkalmat az őszi műhelytalálkozó november 5-én. Szép időben gyülekezett mintegy 45 kolléga az aquincumi lakótelep közepén parkos környezetben található egykori iskolaépület-szárnyban.
A találkozó moderátora Némedi Tivadarné volt. Először Fülöp Attiláné, a PEMEKSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezte örömét, hogy végre megismerhetjük az ott dolgozó jó kis csapatot. Ezt követően Gyulai Ivánné, a nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett könyvtárvezető kapott szót. Megköszönte, hogy jöttünk, ezt munkájuk elismerésének érzi. 66 ezres gyűjteményük van, egy fiókkönyvtárral, ami a Békásmegyeri Közösségi Házban üzemel. A jelenlegi helyen 2007 óta vannak, és az épület jó állapotú is. Ugyanakkor nincsen benne közösségi színtér, ezért a tervek szerint új épületet fognak kapni, ami már ezt a funkciót is biztosítja majd. A könyvtárnak nem csak a hagyományos két részlege van, hanem a gyermekkönyvtárat is továbbosztják: külön helyen vannak a kicsiknek és külön a 12 éven felülieknek szánt könyvek. Ha már az épület adottságai nem tették lehetővé külön olvasóterem létrehozását, ezt olvasókuckókkal igyekeznek pótolni.
A következő előadást Gyermekkönyvek kontra gyermekirodalom címmel Dr. habil. Hermann Zoltán (PhD), a Károli Gáspár Református Egyetem docense tartotta. A két kifejezés szétválasztása csak nálunk meglepő, Németországban például létezik a Bilderbuch, vagyis képeskönyv, szigorú szabályokkal (¾ részben kép, maximum 36 oldal). Manapság egyre több foglalkoztató könyv, szakácskönyv stb. jelenik meg gyermekek számára, szép illusztrációkkal, de gyenge szöveggel – ezek nyilván nem minősülnek gyermekirodalomnak. Sokan azt mondják, hogy gyermekirodalmi művet csak profi író írhat, ugyanakkor a két fogalom pontos viszonya még nem tisztázódott. A gyermekeknek szánt könyvek aránya mindenesetre növekszik a kereskedelmen belül. Anno a Móra Kiadó monopóliumának megszűnésével a piacot elárasztották a fentebb említett rossz minőségű könyvek. Sokszor előbb lettek készen az illusztrációk, és a szöveget gyorsan, kampányszerűen kellett hozzá megírni. Ez meglátszott a könyvek minőségén, a Móra Kiadó alapos szerkesztőgárdája hiányzott. Szerencsére ma már megjelennek színvonalas kiadványok is, pl. Pagony, Manó könyvek, Csimota, bár a kis kiadóknak nehéz bekerülniük a hipermarketekbe. Míg régen a felnőtt írók írtak gyermekkönyveket, ma már megjelentek a kifejezett gyermekírók (Varró Dániel), sokan először a saját gyereküknek írtak mesét. A 12 éven felüliek egy időre a korosztályuknak megfelelő friss könyvek nélkül maradtak: vagy a régi Pöttyös könyvek sorozatot olvashatták, vagy a külföldi kamaszirodalom fordításait, illetve sokan a divatos, pl. vámpíros könyveket is. Szerencsére ma már kezdenek megjelenni hiánypótló művek, pl. a Scolar Kiadónál. A színháznál hasonló jelenség tapasztalható: gyermekdarabok még vannak, de a 12-18 éves korosztály számára szűkebb a kínálat. Az említett kérdések tisztázását az is nehezíti, hogy nincsen gyermekirodalom-kritika, ami alapján dönteni lehetne. Blogok, honlapok vannak, itt viszont sokan a névtelenségbe burkolózva fejtik ki véleményüket, ami nehezíti a komoly szakmai vitákat. Sok weboldal pedig promóciós célzattal működik, mindenkit dicsérnek rajtuk.
Az elméleti kérdések után Némethné Kapus Krisztina, az Óbudai Platán Könyvtár korábbi gyermekkönyvtárosa beszélt a Sün Tóbiás Könyvtára programról, melynek keretében könyvtárpedagógiai foglalkozásokat tartanak óvodásoknak és iskolásoknak. A program végén pedig Némethné Kapus Krisztina és Pandurné Pápics Ildikó gyerekkönyvtáros bemutatták a zsebszínházat, ami egy sokak számára hasznosítható ötlet: asztalra helyezhető mini forgószínpadot készítenek egyszerű eszközök felhasználásával, és miközben az egyik könyvtáros felolvassa a mesét, addig a másik mozgatja a figurákat. A közönséget is bevonják a történetbe. Ezt a forgószínpadot több meséhez is elkészítették.
A gyerekkönyvtár arculata egyedi, bátorító mesealakok segítenek az eligazodásban, a saját tervezésű Sün Tóbiás és társai – melyek megalkotója Tóth Éva – a könyvtár honlapján, a könyvtári foglalkozások történeteiben egyaránt megjelennek.
A szakmai programot követően megtekintettük a nemrég megnyílt Goldberger Textilipari Gyűjteményt, amelyet az egykori textilgyár területén rendeztek be. A gyár és a család történetét mutatja be, részben eredeti gépek, részben videofilmek, eredeti anyagminták, installációk, fényképek segítségével.
Tartalmas és élményekben gazdag nap után térhettünk haza.

Szőts Dávid

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Óbudai Platán Könyvtár
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Óbudai Platán Könyvtár