Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtáros műhely megalakítása
Ráckeve
2007. november 7.

Kedves Kollégák!
 
2007. november 7-én az MKE Pest Megyei Szervezetének tagjai Ráckevén gyűltek össze, hogy beszélgessenek, ötleteket cseréljenek és megalakítsák a Gyermekkönyvtáros Munkacsoportot.
 
A 39 résztvevő és a két meghívott előadó oldott hangulatban egy kellemes és hasznos napot töltött el együtt. Azok kedvéért, akik szerettek volna eljönni, de valamilyen okból nem volt rá módjuk, röviden ismertetem, hogy miről volt szó. Gerber György megnyitója után Bartáné Ásin Márta, a ráckevei Skarica Máté Városi Könyvtár igazgatója mutatta be a gyermekkönyvtár tevékenységét: mesélt a nyári szabadidős táborok sikeréről, a "merész macska" nevű tanulás-módszertani tréningről, amit pszichológus vezetett, a péntek délutánonkénti Tinikuckóról, ahol évszakokhoz, ünnepekhez kötődő kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket, de szerveznek családi szombat délelőttöket is.
 
Ezután Kucska Zsuzsa, a FSZEK VI. Liszt Ferenc téri gyerekkönyvtár vezetője a hálózaton belül 1991-ben megalakult Gyerekkönyvtáros Műhely tevékenységéről mesélt. A könyvtárosok akkor a szabadidejükben jöttek össze, együtt pályáztak, újítottak, előadókat hívtak. Ami ma természetes és úgy érezzük, hogy ez mindig is így volt, azt akkor magyarázni kellett, hogy miért kell egy könyvtárnak a kölcsönzésen kívül mást is csinálnia.
Ízelítő a megvalósult ötletekből: kimentek a Petőfi Csarnokba a Sulibörzére és vitték a könyvtár szolgáltatásainak a hírét, ment csacsifogat könyvekkel megrakva az Andrássy úton, szerveztek lakótelepi vetélkedőt, együttműködtek a Cimbora műsorral.
Tartottak filozófia és agykontroll tanfolyamot, felvették a kapcsolatot a bibliaiskolák közösségével és előadókat hívtak, foglalkoztak értelmi sérült gyerekekkel, társasjátékokat szereztek szponzoroktól stb. "Így mondjuk mi" címmel "örömversmondás"-t tartottak, amikor korhatár, szerző, és téma megkötése nélkül mondhatta el mindenki a kedvenc versét az óvodástól a nagyapóig. Óriási sikere volt akkor a versenyzés nélküli versmondásnak.
Zsuzsa 1999-ben átadta a Műhely vezetését másnak, de az azóta szervezett programokból is említett néhányat: kortárs szerzők felolvasásai, rendőrökkel együtt szervezett KRESZ játék, "Mi van a lábad alatt?" címmel séta a kerületben, ahol arról volt szó, hogy 50 éve, 200 éve hogy nézett ki az utca vagy tér. Javasolta, hogy érdemes lenne eszmecserét folytatni arról, hogy a tizenévesekkel való könyvtári foglalkozásnak milyen formái működőképesek, hogyan lehet becsábítani és visszatérő látogatókká tenni ezt a korosztályt.
 
A második előadó Jenser Márta pszichológus, néprajzos, kézműves oktató volt, aki olyan, könyvtári foglalkozásokon alkalmazható kézműves technikákat mutatott be, amelyeket akár nagycsoportos óvodásoktól a tini korosztályig is alkalmazhatunk a gyermekkönyvtárak foglalkozásain. Ezen technikák során csak természetes anyagokat használ: a napkorong-, paszomány- és japán fonás, gyöngyszövés, bőrmozaik készítés, a bodza sokoldalú felhasználása mind lehetőség a gyerekek kézügyességének, kreativitásának a fejlesztésére. Beszélt arról, hogy mi mindent elárul egy gyerekről a színek kiválasztása, hogy a párban végzett kézművesség hangulatjavító hatású és hogy minden kézműves tevékenység a tudatalattira is hat. E technikák hátterét, néprajzi vonatkozásait is igyekezett megvilágítani, s ezáltal egy igen sokoldalú, élvezetes bemutatót láttunk és hallottunk.
Az előadások utáni kötetlen beszélgetésben sok jó ötlet, másutt alkalmazott módszer is elhangzott. Az MKE Pest Megyei Szervezetének anyagi támogatásával a ráckevei könyvtár munkatársai dúsan terített asztallal fogadtak bennünket, ráadásul igen finom saját készítésű süteményekkel kényeztettek.
A résztvevők nevében ezúton is megköszönöm a kedves vendéglátásukat.
 
Ha a fentiek alapján valaki kedvet kapott részt venni a gyermekkönyvtáros munkacsoport munkájában, jelentkezhet a ráckevei találkozó szervezőjénél, Szamosvári Istvánnénál, vagy jelen beszámoló készítőjénél, Béresné Dávid Magdolnanál.

Béresné Dávid Magdolna