Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtáros műhelytalálkozó
az új épületbe költözött Róder Imre Városi Könyvtárban
2013. október 16.

Október 16-án, szerdán reggel borongós, esős időben bandukoltunk a vecsési vasútállomástól a könyvtár felé. A retró hangulatú ruhaboltok sorozata után örömmel fedeztük fel a megújult városközpontot a gyönyörű kulturális komplexummal. Azért használom ezt a kifejezést, mert a Bálint Ágnes Kulturális Központ egy kisváros minden művelődési igényének megfelel, amint arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk. Van benne színházterem mobil berendezéssel, korszerű stúdióval, 4 táncterem öltözővel, játszóterem gyermekeknek. És természetesen a csodaszép tágas könyvtár!
A mintegy 50 egybegyűltet először Kis Tóth János, a művelődési központ igazgatója, majd Fülöp Attiláné, a PEMEKSZ elnöke köszöntötte. Az utóbbi időszakban kialakult szokás szerint a megyei szervezet két új tagja is az elnöktől vehette át a kártyáját, és ez alkalomból röviden be is mutatkoztak a közönségnek.
Az első előadást Bartos Éva, a Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója tartotta Kamasz válasz címmel. A cím utalás arra, hogy míg régen panaszkodtak („kamasz panasz”), ma már sokszor nem is kérdeznek a tinédzserek. A panasz szó még feltételezi a párbeszédet, a „válasz” mögött magányos döntéseik következményeivel szembesülünk. Felgyorsult világunkban előbbre tolódott az az életkor is, amikor a problémák jelentkeznek.
Bartos Éva két, a fenti jelenséget megvilágító irodalmi művet mutatott be. Elsőként Háy János Völgyhíd című novellájáról beszélt. A címválasztás a tragikus veszprémi öngyilkosságokra utal, s arra a megrázó esetre, amikor a viaduktról két fiatal együtt ugrott le… Problémáik elől először a „second life”, a számítógépes játékok világa felé menekültek (a mű születésekor, 2000-ben ez még a mainál kevésbé volt elterjedt), hiteles mintát kerestek, sodródtak…majd sorsuk tragikus véget ért.
A másik mű Bódi Péter: Szétírt falak, graffitiregény. Bemutatja a falfirkászok szubkultúráját, amelyen belül nagyon is komoly szabályok vannak... A főhős Miskolcról Vácra jár iskolába. Állandó úton levés jellemzi az életét. Budapestre a graffitik miatt utazgat. Szülei elváltak… igazi jövőképe nincs, életét a graffiti mellett a csajozás, piálás, füves cigi jellemzi, s a felelősség, kötöttség kritikája, hárítása... Mindezek mellett rengeteget olvas…Rendőrök, kalauzok, bliccelések...ez egy párhuzamos élet – az iskola mégis biztos pont az életében, lebukásakor bántja, hogy ott rosszat fognak hallani róla. Intelligens, de nem tud, akar „betagozódni.”
Az elgondolkodtató elméleti előadást a gyakorlat követte, Nagy Éva, a helyi gyerekkönyvtáros ötödik osztályos könyvtárhasználati óráját tekinthettük meg. Többek között a következő kérdéseket járta körül:
– A könyvek gyerekkönyvtári elhelyezése (ifjúsági regény, mese, ismeretterjesztő irodalom), valamint a betűrend és a Cutter-szám jelentése.
– A népmese és a műmese közötti különbség, híres mesegyűjtők, mesemondók, a népmesék, a tündérmesék jellemzői.
– Meseolvasás, s kapcsolódó kérdések, amelyekre a gyerekeknek ismeretterjesztő könyvek segítségével válaszoltak.
Éva ügyesen bevonta a tanulókat, jól kihasználta a tábla nyújtotta lehetőségeket: képeket rakott ki a híres mesegyűjtőkről, mesemondókról, a mesék jellemzőit is itt gyűjtötték össze.
Ezt követően a művelődési ház aulájában gyönyörűen megterített asztalon elfogyasztottuk a finom ebédet.
Ebéd után az Erdőkertesről érkezett Hollósi Jánosné könnyen kivitelezhető játékötleteit osztotta meg a közönséggel. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet: „Saját bőröm” – mit tennék egy adott mesehősként, mit vinnék a tarisznyámban? Mesefeldolgozások, ahol hétköznapi tárgyainknak különleges jelentést adhatunk, például egy piros kendő pipacsos rétet jelent. Találós kérdések segítségével régi, már alig ismert mesék felelevenítése. Kézműves alkotások „a semmiből”, tojástartó, papírguriga újrahasznosításával. Origami – amikor is mindenki készíthetett egy saját rókát.
A ráckevei Barbulszka Gabriella, aki 5 éve gyerekkönyvtáros, értően beszélt a gyerekek igényeiről, s rövid könyvajánlót tartott olyan kortárs művekről, amelyek népszerűek is, és maga is értékesnek tartja őket. Pl. Máté Angi Kapitány és narancshal című könyve végre egy fiús mesekönyv! Két könyvet kicsit részletesebben is bemutatott. Az egyik Máté Angi: Volt egyszer egy. Gazdag érzelemvilága és nyelvezete mellett előnye, hogy rövid kis mesék vannak benne, a hosszúakat sajnos sok mai gyerek unná. A másik a Szent Johanna Gimi szerzőjének, Leiner Laurának a legújabb műve, a Bábel, amely egy nyári zenei fesztiválról szól – annyira érdekes könyv, hogy akár a szülő a gyerekkel együtt is olvashatná. Leiner Laura nagy érdeme, hogy annak a korosztálynak szól önmagáról, amelyik éppen kezd elfordulni az olvasástól – ezzel segít megtartani őket a könyv szeretetében.
A záró bemutatót a házigazda, Vadászi Istvánné könyvtárigazgató tartotta, amelyben elmesélte a könyvtár történetét, valamint az új épület felépültét és a költözés viszontagságait.
Az érdekes előadásokat követően a Bálint Ágnes Emlékházat tekinthették meg a résztvevők, így zárult a jó hangulatú szakmai nap a méltó helyet kapott Róder Imre Városi Könyvtárban.

Szőts Dávid

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Vecsés
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Vecsés