Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtáros Műhely szakmai napja
Gödöllő, 2012.09.12.
2012. szeptember 12.

A Gyermekkönyvtáros Műhely idei találkozójának szeptember 12-én a Gödöllői Városi Könyvtár adott otthont. Rendezvényeinkre mindig is sokan jöttek el a megyéből, de nekem úgy tűnt, hogy ezen a napon még az átlagosnál is több volt az érdeklődő kolléga.
 
Elnökünk, Fülöp Attiláné köszöntője után dr. Kovács Csilla előadása következett, aki könyvtáros kollégánk és egyben pszichológus is. Ez alkalommal inkább utóbbi minőségében tartott előadást, melynek a „Mindennel, ami él, én beszélni tudjak” címet adta. E talányos cím után kíváncsian vártuk, miről is fog szólni az előadás. Csilla az utóbbi időkben felgyorsult, pörgővé vált világunk problémáira adható egyik lehetséges választ járta körbe, a lassúbb, de minőségi életet. Ennek az életmódnak már mozgalma is van, amely Olaszországból indult. Rómában a McDonald’s akart újabb éttermet nyitni, amikor a helyiek tiltakozni kezdtek nemcsak az újabb étterem, hanem annak filozófiája ellen is. Ez a tiltakozás indította útjára a mozgalmat „slow food”, melynek lényege a lassúbb, minőségi étkezés, élvezzük az ízeket, és magát az étkezést is. Az idők folyamán az élet több területén is megjelent a mozgalom, pl. a „slow travel”, ami a csoportos, gyors városnézések ellenpéldája.
S hogyan kapcsolódik mindez hozzánk, könyvtárosokhoz? Kialakult az un „slow reading” mozgalom is, ami az örömteli, elmélyült olvasásra hívja fel a figyelmet, illetve a „slow parenting,” a „nevelj lassabban.” Töltsünk több minőségi időt a gyerekekkel, legyen idő meghallgatni őket, beszélgetni velük, a hasznos tudnivalók elsajátítása mellett jusson idő játékra, mesére és az „édes semmittevésre” is. És ezzel elértünk a meséhez, melynek a gyermekek fejlődésében játszott szerepét nem kell ecsetelni, hiszen szakmai napjainkon már mi is többször körbejártuk a témát.
Hogy ki és mennyit tud mindebből magáévá tenni, az már egy további kérdés, nekem mindenesetre szimpatikus a gondolat.
 
Csilla után gödöllői kolléganőnk, Allmann-né Kovács Krisztina 4. osztályos kisdiákokkal tartott bemutató foglalkozást. Jól felépített, változatos eszközökkel bemutatott mesefeldolgozást, könyv- és könyvtárhasználatot láthattunk.
A jó hangulatú, játékos ötletekkel színesített könyvtári óra élményt jelentett a gyerekeknek és nekünk felnőtteknek is. Az árnyjátéktechnika sokunk számára volt újszerű, látványos és érdekes kiegészítője a foglalkozásnak.
 
Ebéd után mutatkozott be az Óbudai Platán Könyvtár gyermekkönyvtára, amelynek jelképe – és egy könyvtári foglalkozássorozat „vezéralakja” – Sün Tóbiás. Gyulai Ivánné igazgató előadásában bemutatta a könyvtárat, beszélt a könyvtár történetéről, fontosabb rendezvényeikről és pályázataikról. Némethné Kapus Krisztina gyermekkönyvtáros nagy lelkesedéssel mesélt a könyvtárhasználati foglalkozásokról, melynek a már említett Sün Tóbiás és barátainak kalandjai adnak keretet. Ezek a kedves kis figurák történeteiken keresztül bevezetik a gyermekeket a könyvtárhasználat alapjaiba, megismerkedhetnek a könyvtár és a könyvek csodálatos világával.
A családi hétvégék kedvelt programja a zsebszínház, melyről hasonló lelkesedéssel számolt be Pandurné Pápics Ildikó. A zsebszínház bábjátékkal egybekötött meseolvasás, amit a gyermekek nagyon élveznek és népszerű program a szülők körében is.
Mindkét program jó példa arra, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb vinni a mesét, a könyveket és ami nehezebb feladat, színessé, izgalmassá tenni a könyvtárhasználati ismereteket. A hasznos tapasztalatok mellett jótanácsokat is kaptunk arra az esetre, ha netalán valaki hasonló vállalkozásra adná a fejét.
 
Házigazdánkat, a gödöllői könyvtár gyermekkönyvtárát Liskáné Fóthy Zsuzsa mutatta be. Gödöllőn is számos rendezvénnyel, könyvtári foglalkozással igyekeznek megismertetni megszerettetni a kicsikkel a meséket, az olvasás élményét.
Ha már Gödöllőn voltunk, nem hagyhattuk ki a Királyi Várót. Miután Ferenc József császár és Erzsébet királyné a magyar államtól megkapták ajándékba a gödöllői kastélyt, vonattal jártak ki a fővárosból Gödöllőre. Az ő kényelmüket szolgálta a Királyi Váró, amelyet tavaly újítottak fel.
 
Azt gondolom, hogy azok a gyermekkönyvtárosok, akik ezt a napot velünk együtt Gödöllőn töltötték, számos jó gyakorlatot ismerhettek meg, új ötleteket kaptak a további munkához. Bízunk benne, hogy minden résztvevő számára hasznos és egyben kellemes volt ez a nap.
 
Köszönjük a szervezőknek, reméljük, jövőre újra találkozunk!

Fotótár: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Gödöllő
Meghívó: Gyermekkönyvtári műhelytalálkozó, Gödöllő