Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtárosnap Abonyban
2022. június 22.

A Pest megyei szervezet életében régóta hagyomány, hogy júniusban a Könyvtárosnapon találkoznak a megye könyvtárosai. Az idei évben június 22-én, Abonyban került megrendezésre a megyei könyvtárosnap. Vendéglátó intézményünk az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely elnevezésű intézmény volt. A házigazdánk pedig Simon Szabina intézményvezető, valamint Pusztai Jánosné és Zelei Tímea könyvtárosok voltak.
 
Rendezvényünk Simon Szabina intézményvezető köszöntőjével indult, aki Abony város saját „indulójára” is felhívta a figyelmünket, amely az esemény kezdetekor megszólalt. A házigazda igazgató Pető Zsolt polgármesternek adta át a szót.
 
A Polgármester Úr köszöntőjében ismertette a város utóbbi időben meginduló nagyarányú fejlődését, valamint a széles kulturális programkínálatot, amely az intézmény szakmai érdeme. Köszöntőjében kiemelte, hogy a város különösen nagy figyelmet fordít az intézmény megfelelő finanszírozására, hogy ezzel is megteremtsék a színvonalas szakmai munka lehetőségét.
 
A polgármesteri köszöntő után Simon Szabina igazgató egyesületünk elnökét, Koglerné Hernádi Ágnest hívta a színpadra, aki főszervezőként köszöntötte a jelenlevő könyvtáros kollégákat: Ági felkérte a tavalyi könyvtárosnap házigazdáját – Dr. Tóth Mátét, a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatóját – hogy egyesületünk hagyományaihoz híven adja át a vándorbotot, az idei vendéglátónknak, Simon Szabinának.
 
Ezután a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola zenei műsorát hallgathattuk meg. A zeneiskolások jól összeállított előadásukkal színesítették szakmai napunkat, amely igazi, üde színfolt volt a Könyvtárosnapon.
 
A műsort követően két szakmai előadást hallhattunk. Elsőként Blaha Borbála kommunikációs tréner „A szavak ereje – hogyan értsük meg egymást” című előadását hallhattuk, melynek témája az asszertív kommunikáció és a konfliktuskezelés kommunikációs lehetőségei voltak.
 
A másik előadást a vendéglátó Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely munkatársa, Jandácsik Pál tartotta „A szabadidő eltöltése a könyvtárban – szabadulójátékok a kulturális intézményekben” címmel. Pál előadásában, változatos példákkal mutatta be, hogy intézményükben milyen változatokat találtak ki a különböző tematikájú szabadulószobás játékokra, majd gyakorlati tanácsokkal is ellátta a jelenlevő kollégákat.
 
A két előadást követően egyesületünk vezetése a januárban, hosszú betegség után elhunyt budakeszi könyvtárigazatónak, Ádám Évának ítélte a Téka-díjat, melyet a Pest megye könyvtárügyéért legalább 25 éven át dolgozó kollégák kaphatnak meg. Ádám Éva példamutató munkásságával méltán érdemelte ki a szakmai elismerést. Emlékét közösségünk őrizni fogja, szeretettel emlékezünk rá. Éva munkásságát Bazsóné Megyes Klári ismertette, majd a díjat a budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtár munkaközösség nevében Poór Izabella vette át.
 
A díjátadás és a megemlékezés után „Abonyi séták” címmel három csoportban vehettünk részt múzeumi, intézményi és könyvtári, valamint várostörténeti sétán. A sétákat követően a jól megérdemelt ebéd következett, ahol a kollégáknak lehetősége nyílt a kötetlen beszélgetésekre.
 
Ebéd után lehetősége nyílt a kollégáknak a Jandácsik Pál által kidolgozott szabadulószobás játékok kipróbálásra is.
 
A Pest megyei könyvtáros kollégák nevében köszönöm az abonyiaknak a szíves vendéglátást, az előadóknak pedig az előadásokat! Reméljük, hogy jövőre is találkozhatunk a Könyvtárosnap keretében.

Gál Attila

Fotótár: Könyvtárosnap, Abony
Letölthető dokumentum: Meghívó - Könyvtárosnap 2022 (PDF dokumentum, 278 kB)
Letölthető dokumentum: Jelentkezők az abonyi Könyvtárosnapra (PDF dokumentum, 203 kB)