Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Beszámoló az albertirsai szakmai napról
2020. augusztus 26.

A koronavírus-járvány minden előzetes tervet felülírt, így volt ez a könyvtárosok életében is. A tavaszra tervezett műhelynapot a korlátozások miatt le kellett mondanunk, a júniusra tervezett könyvtárosnap is elmaradt, mindezek pótlására szakmai napot tartottunk Albertirsán, a Móra Ferenc Művelődési Ház dísztermében.
 
A vírus elleni védekezés céljából a Márai Sándor Városi Könyvtár udvarán gyülekeztünk, ahol kávét és süteményt fogyaszthattunk, közben megtekinthettük mind a könyvtárat (szervezett vezetés a távolságtartás céljából szándékosan nem volt), mind az udvaron található „kertkönyvtárat”: jó idő esetén az érdeklődők a szabad levegőn tudnak böngészni a kirakott polcokon elhelyezett könyvekből.
 
10-kor átvonultunk a művelődési házba, ahol a díszterem tágassága ismételten biztosította a kellő távolságtartást. A szakmai nap moderátora Koglerné Hernádi Ágnes PEMEKSZ-elnök volt, aki egyben az intézményvezetője is.
 
Először Fazekas László polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Major Judit önkormányzati képviselő, a Kulturális Bizottság elnöke szólt hozzánk. Mindketten régóta betöltik ezt a funkciót, kiválóan ismerik településüket, így – egymást kiegészítve – élvezetesen mutatták be Albertirsát: megtudhattuk többek között, hogy kettő, a gyakorlatban már összeépült szlovák hagyományú település, Alberti és Irsa olvadt össze az 50-es években. Felekezeti sokszínűség jellemzi a települést. A lakosság létszáma örvendetesen növekszik, az ebből fakadó növekvő infrastrukturális igényeket igyekeznek minél jobban kiszolgálni, hiszen a cél az, hogy habár a lakosság nagy százaléka Budapestre ingázik, minél több ügyet helyben is el lehessen intézni. A település híres szülötteiről se feledkezzünk el: innen származik többek között Tessedik Sámuel lelkész és pedagógus, valamint Politzer Ádám osztrák–magyar orvosprofesszor, a fülgyógyászat egyik úttörője és megalapítója.
 
A vendéglátó település megismerése után e sorok írója tartott egy rövid, a megye könyvtárosaitól kapott képekből összeállított diavetítést, amely bemutatta, milyen megoldásokat találtunk ki, hogy a koronavírus miatti zárva tartás idejét is hasznosan töltsük. Egyrészt az olvasókat igyekeztünk könyvekkel ellátni: egyik megoldás a házhoz szállítás volt, előre összeállított és bezacskózott könyvekkel. A másik lehetőség a szintén előre összeállított csomagok átadása szabad téren. A közönség ellátása mellett rendrakásra, a terek csinosítására, digitalizálásra fordítottuk az időt. Mind a most keletkezett, mind a régebben előállított digitális tartalmakat igyekeztünk minél több csatornán megosztani, akár hírlevélben, akár a honlapon, akár közösségi oldalon. Segítettük az önkormányzatok munkáját a 70 év felettiek ellátásában. Az újranyitást követően is szigorú szabályok vannak érvényben, van, ahol a visszahozott könyveket csak egy hét karantén után veszik vissza.
 
A megyei karantén-viszontagságok megismerése után távolabbra tekintettünk: Lengyelné dr. Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Egyetem Informatika Karának megbízott dékánhelyettese, egyetemi docens lépett a színpadra, hogy a könyvtári stratégiák vizsgálatáról tartson előadást. Az első megállapítás az volt, hogy a jóslatoknak megfelelően egyre növekszik a világban a robotok szerepe. Miután egyre olcsóbbakká válnak, egyre többször érdemes kiváltani velük az emberi munkaerőt: ez átmenetileg munkanélküliséghez vezet, de a „negyedik ipari forradalomnak” köszönhetően hosszú távon új, zömében szellemi munkakörök is létesülhetnek. Mit tehetnek ebben a helyzetben a könyvtárak? A következőkben az előadó a közelmúltban megfogalmazott nemzetközi stratégiákat (az amerikai könyvtáros szervezet és az IFLA) ismertette és összegezte. A könyvtárak legyenek a közösség és a folyamatos tanulás központjai. A technológiai fejlődés irányait is követni kell: például a 3D nyomtatás vagy a blockchain forradalom. A könyvtáraknak ki kell venniük részüket az online oktatásból, a társadalmi kompetenciafejlesztésből, valamint a jogtudatosság növeléséből is. Ne a politika irányítson minden társadalmi folyamatot, a könyvtárak is kapjanak szerepet a világ helyzetének értékelésében és a megoldások keresésében. Az előadó a közönség kérdései kapcsán kifejtette, hogy intézményük szinte minden képzési formában várja a könyvtáros szakmai iránt érdeklődőket, és igyekeznek naprakész tudást biztosítani.
 
A gondolatébresztő előadás után Koglerné Hernádi Ágnes aktuális kérdésekről beszélt. Bejelentette, hogy három vezetőségi tag (Bazsóné Megyes Klára, Jancskár Judit és Werner Ákos) lemond tagságáról, póttag hiányában a megüresedett helyek betöltéséről a januárra tervezett közgyűlésen dönt majd a tagság (választás keretében). Megemlítésre került még, hogy a novemberre tervezett gyáli gyermekkönyvtáros műhelytalálkozót – ha a járványhelyzet megengedi – megtartjuk, az idén elmaradt felnőtt könyvtáros műhelynapot és a könyvtárosnapot a jövő évben pótoljuk.
 
Ezt követően átmentünk az egykori zsinagógából kialakított Művészetek Házába, ahol elfogyasztottunk egy ízletes ebédet.

Szőts Dávid

Fotótár: , Szakmai nap: Albertirsa
Letölthető dokumentum: Jelentkezők a szakmai napra (PDF dokumentum, 110 kB)
2020.08.24-i állapot
Meghívó: , Szakmai nap: Albertirsa