Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtárosnap Zsámbékon
2016. június 8.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei szervezete 2016-ban Zsámbékon tartotta a könyvtárosnapot.
Igen szép számban, 135-en gyűltünk össze a Művelődési Házban. A délelőtti szakmai program moderátora Bazsóné Megyes Klára volt. Először Fülöp Attiláné, a PEMEKSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, milyen nagy öröm számára, hogy az egykori kollégák továbbra is eljárnak közénk a nyugdíjba vonulásuk után, ugyanakkor a pályára lépő fiatalok is csatlakoznak szervezetünkhöz. Utána Horváth László, Zsámbék polgármestere lépett a mikrofonhoz, kellemes és tartalmas időtöltést kívánt Zsámbékon. Balázs Csilla, a Művelődési Ház igazgatója is szólt az egybegyűltekhez, Kristály Istvánné igazgatóhelyettes, könyvtáros pedig egy verssel lepett meg bennünket. Az intézmény megkapta a vándorbotot 1 évre az érdiektől, felkötve rá Zsámbék szalagját is. A köszöntők után a művészi élmény következett: a helyi népdalkör (melynek Balázs Csilla is a tagja) egy szomorú erdélyi népdallal (így emlékezve a kitelepített svábokra) és egy vidám népdalcsokorral örvendeztetett meg bennünket. Ezután átadták a Téka-díjakat: Bajnok Éva Dunaharasztiból, Mistéth Erika Veresegyházról, Sebestyénné Majchrsowska Ewa Érdről és Tóthné Kurán Julianna Százhalombattáról részesültek a 25 éves Pest megyei munkáért járó elismerésben. Kurán Juli betegsége miatt nem tudott jelen lenni, neki ezúton is jobbulást kívánunk. A fiatal könyvtárosoknak járó Nagy Ferenc-díjra immár pályázni kell. Idén Sárady Regina szentendrei kolléganő kapta az elismerést, a hangzó anyagok digitalizálása témakörében beadott pályamunkája alapján.
 
A szakmai előadást Bárdosi Mónika, a KSH munkatársa tartotta a kulturális statisztikák hasznosulásáról. Először történeti áttekintést kaptunk: 1952 óta készülnek komolyabb könyvtári statisztikák, de természetesen egyéb kulturális adatokat is rendszeresen felmérnek, például felnőttképzés, a szabadidő eltöltésének megoszlása és a kulturális kiadások mértéke. A könyvkiadással, lapterjesztéssel, színházi előadásokkal, filmforgalommal kapcsolatos adatokat is gyűjtik. Ezt követően képet kaphattunk arról, hogy a hazai könyvtárlátogatási, könyvolvasási adatok alapján hol helyezkedünk el a világban, illetve a korábbi évekhez képest hogyan változtak ezek az adatok. Az érdekességek után a gyakorlati használatot is megnéztük: míg a KSH régen adattárakat jelentetett meg (erről is láttunk diákat), ma már az interneten kereshetők vissza az adatok. Amit évről évre beküldünk, az – a pénzügyi adatok kivételével – mind nyilvános is. Tehát ha össze szeretnénk hasonlítani egyes könyvtárak látogatottságát, állományának alakulását, a megfelelő Excel-táblát letöltve és a kívánt adatra szűrve vagy az alapján rendezve ez viszonylag egyszerűen megtehető. Öröm volt látni, hogyan hasznosul az egyes könyvtárak statisztikai adatszolgáltatása.
Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet osztályvezetője is megtisztelte rendezvényünket: néhány mondatban szólt is az egybegyűltekhez. Az OSZK-ban történt személyi változásokról is beszámolt, és ismertette az OSZK elhelyezésére irányuló terveket: az is lehet, hogy a jelenlegi helyszínt újítják fel, de a teljes átköltöztetésnek is van esélye.
Ezután frissen csatlakozott tagjaink vehették át kártyájukat, majd be is mutatkoztak néhány mondatban. A biatorbágyi és a budakeszi könyvtár pedig ismét testületi taggá vált.
Az előadás után következett egy nagyon ízletes bográcsebéd kemencében sült kenyérrel, melyet a ház udvarán készítettek el. Ugyanitt helyi kézművesek (fafaragó, tűzzománc-készítő, ékszerkészítő) munkáit lehetett megtekinteni és akár meg is vásárolni. Magunk is készíthettünk egy egyszerű darabot.
Délután rotációs rendszerben három helyszínt tekintettünk meg: a tágas és szépen rendezett városi könyvtárat, a sváb hagyományokat és múltat bemutató Szent Vendel-dombormíves népi lakóházat és a világviszonylatban is egyedülálló Lámpamúzeumot, ahol az alapítóval, Borus Ferenccel is találkozhattunk.
Végül a három csapat egyesült, és megtekintettük a zsámbéki romtemplomot. A tárlatvezetést a Henselmann Imre-díjjal kitüntetett Tafferner Antal művészettörténész, a múzeum főmunkatársa végezte. Részletes képet kaphattunk a templom történetéről, különös tekintettel a restaurálási kísérletekre: minden egyes restaurátor módszerét bemutatta, és szakmailag elemezte, hogy helyes volt-e az általa alkalmazott eljárás.
Szakmailag érdekes és idegenforgalmi látványosságban gazdag nap után térhettünk haza Zsámbékról.
 
Beszámoló a Könyvtárvilágban
 

Tudósítás a Buda Környéki Televízióban

Szőts Dávid

Fotótár: Könyvtárosnap, Zsámbék, 2016. június 8.
Letölthető dokumentum: Kulturális statisztikák hasznosulása (prezentáció, 4,7 MB)
Bárdosi Mónika előadása
Meghívó: Könyvtárosnap, Zsámbék, 2016. június 8.