Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtárosnap Százhalombattán
2011. június 15.

Ahogy már évek óta megszoktuk, idén júniusban is megtartottuk a Pest Megyei Könyvtárosnapot.
Gyönyörű, napsütéses időben több mint 130 könyvtáros érkezett Százhalombattára a megye könyvtáraiból. Mialatt gyülekeztünk, a folyosón és az előtérben zajló élénk beszélgetések, egy-egy találkozás örömteli felkiáltásai is jelezték, hogy a jelenlévők örülnek egymásnak és jól esik találkozni a kollégákkal.
A köszöntőket követően szakmai programként elsőként Tóthné Kurán Julianna, a százhalombattai könyvtár igazgatója mutatta be az intézmény történetét és tevékenységét.
Előadásában egy több évtizedes múltra visszatekintő, napjaink kihívásainak megfelelő, szerteágazó tevékenységet folytató könyvtárat ismerhettünk meg.
A program Bazsóné Megyes Klára elnökasszonyunk előadásával folytatódott, aki a Magyar Könyvtárosok Egyesületének tevékenységét, szervezeti felépítését mutatta be. Előadásának apropóját az adta, hogy a tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában ezekkel a kérdésekkel, ennek következtében rengeteg félreértés adódik. Azt hiszem, ez az előadás jó néhány kérdést segített tisztázni, és nem utolsósorban egy átfogó képet kaphattunk a szervezetről, melynek tagjai vagyunk. Az előadást kísérő prezentáció letölthető a honlapról.
A szakmai előadásokat követően megható pillanatok következtek. Az idei tisztújításkor két régi vezetőségi tagunk Béresné Dávid Magdolna és Gerber György már nem vállalták tovább a munkát a vezetőségben. A szervezet nevében Bazsóné Megyes Klára köszönte meg eddigi munkájukat. Meglepetésként az elmúlt évek érdekes, szép pillanatait felelevenítő fénykép-összeállítást vetítettünk. Ezeket a fényképeket „Magdi könyve” és Gyuri könyve” címmel az ünnepeltek egy fotókönyv formájában is megkapták. Körülnézve az arcokon a teremben, úgy láttam, hogy nem csak Magdinak és Gyurinak, hanem mindannyiunk számára megható és felemelő pillanatok voltak.
Újabb ünnepélyes pillanatok következtek, immár nyolcadik alkalommal osztottuk ki a Téka-díjakat, amit a legalább 25 éve Pest megyében dolgozó könyvtárosok vehetnek át. Idén 9 kollégánk kapta meg ezt a díjat
Az élet megy tovább, az ünnep perceit hivatalos aktusok követték. Átalakultunk közgyűléssé, hiszen új elnököt kellett választanunk. Bazsóné Megyes Klárát, eddigi elnökünket megválasztották az MKE tanácsának az elnökévé, így szervezetünk elnökségi posztját már tovább nem vállalhatta. A szavazáson Fülöp Attiláné Mirzát választottuk meg elnökünknek. Mirza évek óta tagja a vezetőségnek, eddig az Olvasószolgálatos Műhely tevékenységét szervezte, irányította. Klári természetesen továbbra a vezetőség tagja marad. Kívánunk mindkettőjüknek az új posztokon is sikereket, örömeket és nem utolsósorban hatékony, segítő munkatársakat.
Gyorsan elrepült az idő, egyszer csak felhangzott az ebédre hívó szó, irány az Ebatta étterem.
Jó hangulatú ebédet költöttünk ott el, ami nem csak a finom ételeknek, hanem a kellemes társaságnak is köszönhető volt. Így aztán ebéd után feldobottan indult városnézésre a csapat. A programban a főtér, a Makovecz-templom, a Finta templom és az elmaradhatatlan pont, a könyvtár megtekintése szerepelt. A városnézés után még a Régészeti parkot is meglátogathatták az érdeklődők. Azt hiszem, a látnivalókról kifejezőbben beszélnek a képek és aki kihagyta, igazán sajnálhatja.
Köszönjük a szervezőknek, hogy ilyen szép napot tölthettünk együtt, nagyszerű programokkal, jó társaságban. Szükség van ezekre a pillanatokra, amikor együtt lehetünk, megbeszélhetjük bánatainkat, örömeinket és láthatunk pozitív példákat, nagyszerű eredményeket.
Remélem, jövőre hasonlóan jó programokkal és szervezéssel újra ilyen szép számban együtt lehetünk majd.

Fotótár: Könyvtárosnap, Százhalombatta
Letölthető dokumentum: Magyar Könyvtárosok Egyesülete (prezentáció, 251 kB)
Előadás Százhalombattán, a Könyvtárosnapon
Letölthető dokumentum: A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár bemutatkozása (75 kB)
Meghívó: Könyvtárosnap, Százhalombatta