Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
© Mándli Gyula
Könyvtárosnap Dunakeszin
2010. június 16.

Ebben az évben június 16-án, Dunakeszin gyűltek össze Pest megye könyvtárosai, mintegy 140-en, a már megszokott nyár eleji Könyvtárosnap megtartására.
A mostoha időjárási viszonyok és a nemes (csatornázási) cél érdekében feldúlt városi utak ellenére szép számban megérkeztünk a VOKE József Attila Művelődési Központba, ahol a meleg fogadtatás és a regisztráció után hamarosan elkezdődtek a nap programjai.
A hivatalos köszöntőket (Kecskeméthy Géza – Dunakeszi polgármestere, Gazdikné Kasa Csilla – a Pest Megyei Közgyűlés művelődési bizottságának elnöke, Csonka Mária, a dunakeszi könyvtár igazgatója) követve Biczák Péter és Bazsóné Megyes Klára, szervezetünk elöljárói 9, megyénkben 25 éve könyvtárosként dolgozó könyvtárosnak adták át a TÉKA díjat, majd sor került a Nagy Ferenc-díj átadására is. Ebben az évben a fiatal könyvtárosok legjobbikának a Pest Megyei Könyvtár munkatársát, Schwarczenberger Ágnest választottuk.
A következő másfél órában Alag önálló községgé válásának 100 éves évfordulója alkalmából két érdekes helytörténeti jellegű előadást hallgattunk meg, az első Alag történetét mutatta be régi képeslapok segítségével – az előadó Csoma Attila helytörténész volt -, a második pedig a hajdani Alag község neves személyiségeivel ismertetett meg bennünket – Lőrincz Róbert helytörténeti kutató jóvoltából.
Ezután Rácz Ágnes szerkesztő mutatta be nekünk Gerő Gyula Magyar könyvtártörténeti kronológia 996-tól 2007-ig című munkáját. Nagy örömünkre szolgált, hogy a szerzőt (aki tiszteletre méltó kora ellenére is kedvesen, ám következetesen kikérte magának a "Gyula bácsizást") személyesen is körünkben köszönthettük!
Az előadások végére szerencsére elállt az eső is, így igazán kellemesre sikerült látogatásunk az Ybl Miklós tervei alapján épült, lenyűgöző Fóti Római Katolikus Plébániatemplomba.
A közös (egyébként nagyon finom) ebéd után az arra vállalkozók még megtekinthették a Duna-parton álló, egyetlen magánkézben lévő római kori kiállítóhelyet is.
A korábbi években már megszokott, nagyon jó hangulatú, tartalmas programokban gazdag Könyvtárosnapot mondhatunk ismét magunkénak, s hogy ez így sikerült, abban legnagyobb szerepet a Csonka Mária kolléganőnk által vezetett Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár dolgozói játszottak! Ezúton is köszönjük munkájukat!
Szép nyarat, nyugodt pihenést kívánunk Mindannyiónknak!

Nida Judit

Fotótár: Könyvtárosnap, Dunakeszi
Meghívó: Könyvtárosnap, Dunakeszi