Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtárosnapok 1999-től 2005-ig

Első alkalommal 1999-ben a Búbánatvölgybe szerveztünk találkozót, ahol a túrázgatás mellett, babgulyás fogyasztása közben „cseréltünk eszmét” komoly szakmai kérdésekről, például az akkor friss könyvtári törvényről, vagy a „Szirénázás” gyönyöreiről.
 
Megyénk sokszínűségét kihasználva a következő évben a Börzsönybe jutottunk el. Zebegényből indultunk: a Kós Károly tervezte templom megtekintése után a Kálvárián át turistaúton megmásztuk a Nagy-Hegyest. A megyei könyvtár gépkocsija gondoskodott arról, hogy ne haljunk éhen-szomjan, utánunk hozta Nagymarosra az energia-utánpótlást.
 
Százhalombattán, a Martrica Múzeum Régészeti Parkjában bronzkori lepényt és sörös gulyást fogyasztottunk miután megtekintettük a feltárt, multimédiás halomsírt – az egyiket a „100 halom” közül, melyről a település is kapta a nevét (és amelyekből több található Érd területén – de azért mi nem megyünk perre a battai könyvtárosokkal!).
 
Gödöllői találkozónknak az apropóját az új könyvtárépület adta: végigjártuk a szinteket, irigykedtünk, kritizáltunk – de mindenképpen jó volt látni, hogy talán nem reménytelen a küzdelmünk a feltételek javításáért. Kellemes ebéd után a kastélyban fejeztük be a gödöllői látogatást.
 
A programok változatosságát bizonyítva, 2003-ban a szentendrei skanzen következett. A kisalföldi pajtában lángosevés közepette hallgattuk a múzeum munkatársát terveikről, feladataikról, majd bejártuk Magyarország első skanzenjét. Találkoztunk „vasalt csirkével” az étteremben, végül a pajtában fejeztük be a napot.
 
2004-ben Ráckevét szemeltük ki a találkozó helyszínéül. A Szavoyai-kastély kertjéhez méltó programmal vártak bennünket a ráckeveiek: énekművész produkciója után előadást hallottunk a város jeles szülöttjéről, a könyvtár névadójáról, Skarica Mátéról. A Téka-díj átadása után mindenkit ebédre vártunk, majd városnézés keretében tanúi lehettünk a református templom csúcsdísze felhelyezésének.
És hát Ráckeve mindenképpen nevezetes helyszín a szervezet életében: itt adtuk át első alkalommal a már régóta tervezett Pest Megyei Téka-díjat.
 
2005-ben mintegy 120-an találkoztunk Budaörsön, ahol köszöntött minket Wittinghof Tamás polgármester is. A Gróf Bercsényi Zsuzsanna Könyvtár bemutatkozása után, immár másodízben átadtuk a Téka-díjat. A városnézés után, egy jó hangulatú ebédet követően kellemes emlékekkel távoztunk a városból.

Letölthető dokumentum: Könyvtárosnapok 1999 és 2006 között (prezentáció, 32 MB)
Képes összefoglaló