Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Pemeksz közgyűlés
Budapest, 2016.02.24.
2016. február 24.

Az MKE Pest Megyei Szervezete 2016. február 24-én az Országos Széchényi Könyvtár tanácstermében megtartotta éves közgyűlését. Az ülést Bazsóné Megyes Klára titkár vezette. Amíg a mandátumvizsgáló bizottság a határozatképességet vizsgálta, előadásokat hallgathattunk meg. Elsőként Barátné dr. Hajdu Ágnes, a „nagy” egyesület nemrégiben megválasztott elnöke beszélt. Az MKE történetének áttekintésével kezdte előadását, majd a mai helyzetről és a lehetséges irányokról is beszélt. Őt Werner Ákos, a Pest Megyei Könyvtár igazgatója követte, akit szintén a közelmúltban neveztek ki. Intézménye helyzetéről, elképzeléseiről beszélt. Az előadók sorát Jávorka Brigitta és Tóth Máté, a Könyvtári Intézet munkatársai zárták, ők a városi könyvtárak helyzetéről adtak gyorsjelentést, egy nemrégiben végzett kérdőíves felmérés nyomán. Felszereltség, technikai adottságok, pénzügyi helyzet, és nem utolsósorban a dolgozók közérzete voltak többek között a vizsgált szempontok. Nem csak az országos statisztikákat mutatták be, hanem azt is, hogy a Pest megyei könyvtárak adatai mennyiben térnek el az országos átlagtól. Egy érdekes példa: mivel Pest megye fejlett régiónak számít, így nem lehetett EU-s forrásokra pályázni, ebből következően a könyvtárak technikai fejlesztésére is kevesebb pénz jutott a többi megyéhez képest – ez a könyvtárosok véleményében is tükröződik.
Időközben a mandátumvizsgáló bizottság megállapította, hogy a közgyűlés határozatképes. Fülöp Attiláné elnök így megtarthatta vetítéssel kísért beszámolóját az elmúlt évről. Gazdag volt a 2015-ös program: februárban volt esedékes a tisztújítás, tavasszal olvasószolgálatos műhelytalálkozót tartottunk Monoron a biblioterápia témájában, a Könyvtárosnap helyszíne Érd volt, és a mindenkit érintő minőségmenedzsment tárgykörében hangzottak el előadások. A nyár folyamán tanulmányúton jártunk a Vajdaságban, szeptemberben pedig a Felvidéken. Ősszel a gyermekkönyvtáros műhely Aszódon tartott rendezvényt: először jártunk itt, így a könyvtárat megismerni is nagy élmény volt, a szakmai program pedig a könyvtárosokat fenyegető veszélyekkel (túlterheltség, kiégés) foglalkozott. A pénzügyi beszámoló is elhangzott.
Az Ellenőrző Bizottság pedig – mint arról Kovács Csilla beszámolt – mindent rendben talált.
A közgyűlésen természetesen beszéltünk az idei programokról is. A könyvtárosnap helyszíne még szervezés alatt van, az olvasószolgálatos műhely a csomádi községi, a gyermekkönyvtáros műhely pedig a váci városi könyvtárban találkozik. Az idei tanulmányút során Szlovéniába látogathatunk majd el.
Kedvcsinálóként Bazsóné Megyes Klára titkár a tavalyi délvidéki tanulmányútról fényképes beszámolót tartott.
A közgyűlés mind a beszámolót, mind a terveket egyhangúlag elfogadta.
Meghirdettük a díjainkra (Téka-díj és Nagy Ferenc-díj) való pályázás lehetőségét is.
A tagsági helyzetkép a következő: eddig 158 fő fizette be az idei tagdíjat, ebből új tagunk 12 fő. Köszönet a fegyelmezett fizetésért, ez teszi lehetővé, hogy a közgyűlés alkalmával ki tudtuk osztani az ingyenes múzeumi belépésre jogosító matricákat. És persze az új tagjaink is megkapták egy kis bemutatkozás után a tagkártyájukat.
A színvonalas előadások és beszámolók meghallgatása, valamint a szavazás után bőséges szendvicsebéd mellett tudtunk kötetlenül beszélgetni.

Szőts Dávid

Fotótár: , Közgyűlés
Letölthető dokumentum: A Pest Megyei Könyvtár rövid hírei (prezentáció, 4 MB)
Werner Ákos előadása
Letölthető dokumentum: Gyorsjelentés a városi könyvtárakról (prezentáció, 2,1 MB)
Jávorka Brigitta és Tóth Máté előadása
Meghívó: , Közgyűlés