Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Beszámoló a gödöllői Gyermekkönyvtári workshopról
Gödöllő - 2022.10.12.,19.,26.
2022. október 12.

Beszámoló a workshopról:
 
Nagy motivációval, számos ötlettel megpakolva és roppant sok élménnyel gazdagodva térhettem vissza könyvtáramba a képzés után. Három egymást követő szerdán hétről hétre, újabb és újabb korosztály számára ismertem meg, és ami talán még fontosabb, próbálhattam ki játékokat és foglalkozásokat. Minden alkalommal egy másik világban érezhettük magunkat, kipróbálva például milyen egy hajó legénységének lenni, királynak és királynőnek, vagy épp mesélőnek. Rajzoltunk, írtunk, sokat mozogtunk és mindeközben remekül éreztük magunkat és rengeteget nevettünk.
 
Budavári Klára – a tanfolyam oktatója – lelkesedése pont úgy magával ragadó, mint a személyisége. Remek csapattal nagyon jó hangulatban csak úgy elrepült minden egyes alkalom. Klári által hozott számos remek játékötleten, foglalkozás terven túl sok segítséget jelentett, hogy egymást láttuk el tapasztalatokkal és ötletekkel. Konkrét élethelyzeteket és aktuális problémát tudtunk megbeszélni és segíteni azt, aki éppen benne van. A nap végén pedig még több nagyon egyszerű ám kiváló kézműves ötletet kaptunk és készítettünk el.
 
A bemutatott és megismert tervekből, ötletekből válogatva teljesen új foglalkozás ötletek fogalmazódtak meg bennem, és alig várom, hogy megoszthassam és kipróbálhassam a gyermekekkel.
 
Szabó Gerda
könyvtárvezető
Hankó István Művészeti Központ Városi Könyvtár, Gyömrő
 

 

A workshop leírása:
 
Módszertani kínálat gyermekkönyvtárosoknak, iskolai könyvtárosoknak: sok gyakorlatban hasznosítható ötlettel, melyeket ki is próbálunk a helyszínen.
 
Részletes tematika:
Tapasztaljuk, hogy a könyvolvasás a felnövekvő nemzedékek életében egyre inkább háttérbe szorul. A gyermekkönyvtárosok, iskolai könyvtárosok sok mindent tehetnek azért, hogy gyermekeink is átélhessék az olvasás szépségét, és könyvtáraink olvasóivá váljanak.
 
A továbbképzést komplexnek tervezem.
- A tanítási blokkok eleje élménypedagógiai játékokkal indul, melyeket el is játsszunk, és a későbbiekben bátran taníthatod gyermekolvasóidnak. Jó módszer a gyerekfoglalkozásra való ráhangolódásra, energetizálásra, a foglalkozás komplexebbé tevésére.
- Egyfajta önismeret gyakorlása. A továbbképzés ideje alatt szeretném, ha Te is rátalálnál arra a területre – amerre eddig talán nem volt bátorságod lépni, de benned munkált – amit kidolgozva színesíteni tudod eddigi tevékenységedet.
- Tartalmaz módszertani kínálatot, sok hasznos gyakorlatban alkalmazható ötlettel, melyeket ki is próbálunk a helyszínen.
 
Gyermekek a könyvtárban I.
1. Bemelegítő, csapatépítő, ismerkedő élménypedagógiai játékok
2. Ki itt belépsz! játékos könyvtárbemutató órák óvodás kortól az általános iskola különböző korosztályáig. /gyakorlatban/
2. Utazás Meseországba – mesefoglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak. Komplex mesefoglalkozás játékokkal, interaktív részvétellel.
3. Szabadidős programok a gyermekkönyvtárban. Könyvtári klubok, mesedélutánok, diavetítések, vers és prózamondó versenyek, rajz és meseíró pályázatok, olvasó táborok, éjjel-nappal könyvtárak stb.: ötletadó kitekintés a magyarországi jó gyakorlatokra a gyermekkönyvtárakban.
4. A papírszínház lehetőségei, alkalmazása a gyakorlatban. Arany László: A kiskakas gyémánt félkrajcárja – előadás aktív, játékos részvétellel.
5. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 
Gyermekek a könyvtárban II.
1. Folytatjuk a nagy érdeklődésre számító élménypedagógiai játékok tanulását, mindezt hogyan lehet beilleszteni egy-egy gyermekkönyvtári foglalkozásba.
2. Betűország ösvényein – írástörténeti vetélkedőjáték csapatjáték formájában
3. 30 pontos játék – dobozos vetélkedőjáték csapatjáték formájában
4. Kalandozzunk együtt Ruminival Egérországtól az Orom szigetig! élménypedagógiai játékok, könyvtárhasználat, rejtvények, titkosírás, kincskeresés
5. Szólövölde játék új könyvek, vagy ajánlásra váró könyvek ismertetésére.
6. Módszertani kiadványok ajánlása
7. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 
Gyermekek a könyvtárban III.
1. Élménypedagógiai játékok
2. irodalmi játékok:
- szabadmese írás, nagyobbaknak történet/szabadvers írás csapatokban
- meseszövés párban,
- tavaszi – őszi szópárok,
- szokatlan verskitaláló játék verseskönyvek használatával
- irodalmi apróhirdetések,
- közmondásbogozó,
- könyvtári torpedó találós kérdésekkel.
3. Szabadulószoba. A szoba bezárult. Meg kell találni a megfelelő kulcsot, hogy kinyithassuk az ajtót. Maximum 30 perc áll rendelkezésre! Könyvek segítségével, a velük kapcsolatos feladatok megoldásával lehet kinyitni a lakatot. – Kijutás csapatjáték formájában.
4. Olvassunk kötelezőt?! Komplex olvasásélmény feldolgozás: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
5. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 

A workshop vezetője: Budavári Klára
gyermekkönyvtáros, tanácsos
népi játék és kézműves szakoktató, játszóház vezető
élménypedagógiai játékvezető
MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke
 

Helyszín és időpont:
Gödöllő: október 12, 19, 26.
 
Órarend tervezet
9.30 – 11.00 2 tanítási óra
11.00-11.15 szünet
11.15-12.45 2 tanítási óra
12.45-13.30 ebédszünet
13.30-15.00 2 tanítási óra
 

 
Részvételi díj:
Pemeksz tagoknak és a testületi tagok egy képviselőjének: 15.000 Ft
Akik nem tagjai a szervezetnek: 30.000 Ft
Fizetés: átutalással a Pemeksz bankszámlaszámára, a díjbekérő megérkezése után.
 

 
Csoportlétszám: minimum 10, maximum 16 fő.
 
A workshop elvégzéséről emléklapot állítunk ki, mely munkakör betöltésére nem jogosít.
 

További információt Budavári Klára nyújt a budavari.klara57@gmail.com e-mail címen.

 
A programon a mindenkori járványügyi szabályok érvényesek.
 
Jelentkezés a workshopra
Fotótár: , Gyerekek a könyvtárban workshop - Gödöllő