Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Gyermekkönyvtári workshop Budavári Klárával
Vecsés - 2022.05.10-13.
2022. május 10.

Beszámoló a workshopról:
Egy élmény, az élménypedagógia!
A vecsési Róder Imre Városi Könyvtárban került megrendezésre Budavári Klára gyermekkönyvtáros workshopja, ahol alkalmunk nyílt szabadjára engedni gyermeki énünket. Klári szakavatott irányítása mellett aktív részesei lehettünk a játékos tanulás/tanítás tanulásának/tanításának. A legkülönfélébb olvasást népszerűsítő, könyvtári játékot ismerhettünk meg, a hozzájuk tartozó legfrissebb szakirodalmakkal. Fergeteges volt a hangulat a foglalkozásokon. Három napig hat vidám gyermekkönyvtárostól zengett a vecsési könyvtár. Szerintem még a gyerekeket is felülmúltuk, de Klári türelme végtelennek bizonyult. Engem a szabadulószoba vonzott a legjobban, ami a várakozásomnak megfelelően igen izgalmas volt. Biztos vagyok benne, hogy Üllőn is fogunk ilyet játszani! A tanfolyam végén Vadászi Mária a vecsési könyvtárvezető adta át számunkra az elismerő oklevelet. Köszönet a szervezésért, a kivitelezésért és az új barátságokért!
 
Velkei Hajnalka
könyvtárvezető
Vargha Gyula Könyvtár
Üllő
 

A workshop leírása:


Módszertani kínálat gyermekkönyvtárosoknak, iskolai könyvtárosoknak: sok gyakorlatban hasznosítható ötlettel, melyeket ki is próbálunk a helyszínen.
 
Részletes tematika:
Tapasztaljuk, hogy a könyvolvasás a felnövekvő nemzedékek életében egyre inkább háttérbe szorul. A gyermekkönyvtárosok, iskolai könyvtárosok sok mindent tehetnek azért, hogy gyermekeink is átélhessék az olvasás szépségét, és könyvtáraink olvasóivá váljanak.
 
A továbbképzést komplexnek tervezem.
- A tanítási blokkok eleje élménypedagógiai játékokkal indul, melyeket el is játsszunk, és a későbbiekben bátran taníthatod gyermekolvasóidnak. Jó módszer a gyerekfoglalkozásra való ráhangolódásra, energetizálásra, a foglalkozás komplexebbé tevésére.
- Egyfajta önismeret gyakorlása. A továbbképzés ideje alatt szeretném, ha Te is rátalálnál arra a területre – amerre eddig talán nem volt bátorságod lépni, de benned munkált – amit kidolgozva színesíteni tudod eddigi tevékenységedet.
- Tartalmaz módszertani kínálatot, sok hasznos gyakorlatban alkalmazható ötlettel, melyeket ki is próbálunk a helyszínen.
 
Gyermekek a könyvtárban I.
1. Bemelegítő, csapatépítő, ismerkedő élménypedagógiai játékok
2. Ki itt belépsz! játékos könyvtárbemutató órák óvodás kortól az általános iskola különböző korosztályáig. /gyakorlatban/
2. Utazás Meseországba – mesefoglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak. Komplex mesefoglalkozás játékokkal, interaktív részvétellel.
3. Szabadidős programok a gyermekkönyvtárban. Könyvtári klubok, mesedélutánok, diavetítések, vers és prózamondó versenyek, rajz és meseíró pályázatok, olvasó táborok, éjjel-nappal könyvtárak stb.: ötletadó kitekintés a magyarországi jó gyakorlatokra a gyermekkönyvtárakban.
4. A papírszínház lehetőségei, alkalmazása a gyakorlatban. Arany László: A kiskakas gyémánt félkrajcárja – előadás aktív, játékos részvétellel.
5. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 
Gyermekek a könyvtárban II.
1. Folytatjuk a nagy érdeklődésre számító élménypedagógiai játékok tanulását, mindezt hogyan lehet beilleszteni egy-egy gyermekkönyvtári foglalkozásba.
2. Betűország ösvényein – írástörténeti vetélkedőjáték csapatjáték formájában
3. 30 pontos játék – dobozos vetélkedőjáték csapatjáték formájában
4. Kalandozzunk együtt Ruminival Egérországtól az Orom szigetig! élménypedagógiai játékok, könyvtárhasználat, rejtvények, titkosírás, kincskeresés
5. Szólövölde játék új könyvek, vagy ajánlásra váró könyvek ismertetésére.
6. Módszertani kiadványok ajánlása
7. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 
Gyermekek a könyvtárban III.
1. Élménypedagógiai játékok
2. irodalmi játékok:
- szabadmese írás, nagyobbaknak történet/szabadvers írás csapatokban
- meseszövés párban,
- tavaszi – őszi szópárok,
- szokatlan verskitaláló játék verseskönyvek használatával
- irodalmi apróhirdetések,
- közmondásbogozó,
- könyvtári torpedó találós kérdésekkel.
3. Szabadulószoba. A szoba bezárult. Meg kell találni a megfelelő kulcsot, hogy kinyithassuk az ajtót. Maximum 30 perc áll rendelkezésre! Könyvek segítségével, a velük kapcsolatos feladatok megoldásával lehet kinyitni a lakatot. – Kijutás csapatjáték formájában.
4. Olvassunk kötelezőt?! Komplex olvasásélmény feldolgozás: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
5. Semmiből valamit? – Kézműves foglalkozásunk során kis költségigényű, komplex olvasmányélmény feldolgozást élményszerűvé tevő tárgyakat készítünk.
 

A workshop vezetője: Budavári Klára
gyermekkönyvtáros, tanácsos
népi játék és kézműves szakoktató, játszóház vezető
élménypedagógiai játékvezető
MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke
 

Helyszínek, időpontok:
Százhalombatta: április 6, 13, 20.
Ceglédbercel: április 25, 26, 27.
Érd: május 4, 5, 6.
Vecsés: május 11, 12, 13.
Gödöllő: október 12, 19, 26.
 
Órarend tervezet
9.30 – 11.00 2 tanítási óra
11.00-11.15 szünet
11.15-12.45 2 tanítási óra
12.45-13.30 ebédszünet
13.30-15.00 2 tanítási óra
 

 
Részvételi díj:
Pemeksz tagoknak és a testületi tagok egy képviselőjének: 15.000 Ft
Akik nem tagjai a szervezetnek: 30.000 Ft
Fizetés: átutalással a Pemeksz bankszámlaszámára, a díjbekérő megérkezése után.
 

 
Csoportlétszám: minimum 10, maximum 16 fő.
 
A workshop elvégzéséről emléklapot állítunk ki, mely munkakör betöltésére nem jogosít.
 

További információt Budavári Klára nyújt a budavari.klara57@gmail.com e-mail címen.

 
A programon a mindenkori járványügyi szabályok érvényesek.
 

Jelentkezés a workshopra  
Jelentkezési határidő: 2022. március 27.

Fotótár: , Gyerekek a könyvtárban workshop - Vecsés