Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
Könyvtári piknik - Ceglédbercel
2022. május 25.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Szervezte és a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár 2022. május 25.-én hagyományteremtő szándékkal Könyvtári Pikniket szervez. A rendezvény célja közösségépítés, tapasztalatcsere, tudásátadás. A rendezvényen workshopokkal és izgalmas programokkal várjuk az érdeklődő könyvtáros kollégákat.
 
Időpont: 2022. május 25. szerda 10.00
 
Helyszín: Szabó Pál Szabadidőpark
Ceglédbercel, Dózsa György út 12.
 

 
Programkínálatunk:
 
1. sátor: Bábmódszertani tréning az Aranyszamár Bábszínház vezetésével a program résztvevői megismerkednek a különböző bábtechnikákkal, elsajátíthatják az alap mozgatási technikákat valamint kézműves foglalkozás keretén belül az egyes bábtechnikák megvalósítását, majd a klasszikus mesék bábszínpadra dramatizálását. A foglalkozást közös meseírás és annak közös "színpadra állítása" zárja.
 
2. sátor: Olvasásfejlesztés írott szöveg nélkül? avagy a szöveg nélküli képkönyvek felhasználása könyvtári foglalkozásokon. Mit kezdhet egy könyvtár egy olyan könyvvel, amelyben nincs szöveg? Mire használható egyáltalán egy ilyen könyv? Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársai – Goda Beatrix és Péterfi Rita – a résztvevők bevonásával mutatják meg, hogy ezekkel a könyvekkel milyen könyvtári foglalkozások tarthatók, és miként alkalmazhatók szövegalkotás-fejlesztésre. A programon résztvevők három különböző korosztály számára alkalmas három különböző téma (barátság, környezetvédelem és család) feldolgozását ismerhetik meg. A program időtartama: 30 perc és a résztvevők száma 12 fő/ foglalkozás.
 
3. sátor: A Somogyi Könyvtár sátrában megismerhetjük a digitális könyvtári kompetenciafejlesztő programokat és a szegedi megyei könyvtár e téren végzett munkáját. Programjuk címe: Keltsd életre az ötleteid! – Magyar népmesék feldolgozása digitális eszközökkel. A magyar népmesekincs kulturális örökségünk fontos része. Népünk meséin számtalan generáció nőtt fel, majd az évszázadok során sokan, sokféleképpen fel is dolgozták őket. A workshop keretében digitális eszközökkel keltjük életre a mesék emblematikus szereplőit: vándorútra indulunk a legkisebb fiúval, megkerüljük az égig érő fát, átrepülünk az Óperenciás tenger felett, és feljutunk az Üveghegy tetejére is! Két munkacsoportot szervezünk.
 
A foglalkozások időtartama: 1-1 óra, 10-től 16 óráig, ezekbe menet közben is be lehet kapcsolódni.
 
Mindkét munkacsoportnak a témája a magyar népmesék feldolgozása különböző korosztályoknak digitális eszközökkel.
 
1. munkacsoport: korosztály: 3-10 éves korosztály
 
Egy papírszínházas mese meghallgatása után felépítjük a történet szereplőit, helyszíneit Lego eszközökkel. A foglalkozás során digitális eszközökkel életre keltjük a magyar népmesék világát. A foglalkozás során bemutatásra kerülnek az Ipad Osmo és Ozobot készségfejlesztő digitális eszközök, melyek a kézzelfogható játékok tárházát nyitja meg a természettudományok, a matematika és a művészet világából. Segítségével megismerkedhetnek a Scratch programozás alapjaival is, valamint fejleszthető a térlátás, a koncentrációs képesség, és a vizuális képesség.
 
2. munkacsoport: korosztály: 8-18 éves korosztály
 
Robotikafoglalkozás: Építsünk és programozzunk együtt robotot! A résztvevők bepillantást nyerhetnek a robotprogramozás titkaiba. A kreatív, játékos építést követően grafikus programozást alkalmazva életre keltjük a magyar népmesék szereplőit, helyszíneit.
 
A foglalkozás során bemutatásra kerülnek az Abacusan-Artec eszközök és a Scratch alapú Studuino program. A programozható alaplapot összekötjük különböző motorokkal, szenzorokkal (DC és Servo motor, LED lámpák, touch sensor, photoreflector, buzzer, sound sensor) majd ezt követően a Studuino programban felprogramozzuk a robotot.
 

4. sátor: Anime: rajzfilm, nem mese! út az Anime Klubtól a Japán Nap szervezéséig.
Az előadást tartja Kajári Katalin, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ ifjúsági könyvtárosa.
 
Mi a különbség a manga és az anime között? Hogyan kerülhetünk közelebb ehhez a szubkultúrához?
Hogyan indítsunk anime klubot a könyvtárban és szervezzünk Japán Kulturális Családi Napot?
Ezekre a kérdésekre kapunk választ az előadáson.
 
A játékos kedvű könyvtárosokat várja az Ady szabaduló szoba. A kódfejtőket várja Tóthné Daru Anita a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár könyvtárosa.
 
A szakmai programok mellett meglepetéseket is tartogatunk a vállalkozó kedvű könyvtárosoknak.
 
Finom falatokról is gondoskodunk lángos, egyéb finomságok és hűs italok várják a piknikezőket.
 
Ha van egy könyved, amit szívesen elhagynál csomagold be és hozd el magaddal, így csatlakozhat könyv a padon akciónkhoz is.
 
Ha pedig van módszered, programod, amit szívesen megismertetnél a résztvevőkkel, ezt is megteheted az erre kijelölt könyvtárosok asztalánál.
 
Ha tetszik a programunk, várunk Ceglédbercelen az I. Könyvtári Piknikre. Regisztrálj és gyere!
 
A Pemeksz Piknik szervező csapata

Fotótár: , Könyvtári piknik - Ceglédbercel
Letölthető dokumentum: Anime: rajzfilm, nem mese! (PDF dokumentum, 13,7 MB)
előadó: Kajári Katalin (GVKIK)
Meghívó: , Könyvtári piknik - Ceglédbercel