Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Budavári Palota "F" ép.
www.pemeksz.hu
Nyugdíjas könyvtárosok találkozója
Aszód
2005. október 5.

Nyugdíjas találkozót mi még nem rendeztünk Aszódon. Aggódni kezdtünk, amikor elvállaltuk. Vajon sikerül-e jól megszervezni? A vendégek mit szeretnének látni, mit csináljunk, hogy jól érezzék magukat nálunk? Lassan a program összeállt, izgalommal vártuk a kollégákat.
 
Kilenc órára mindenki megérkezett. Ki busszal, ki autóval, volt olyan is, aki vonattal tette meg hozzánk az utat. Könyvtárunk a Művelődés Háza épületének földszintjén található. Úgy terveztük, hogy először a mi kis birodalmunkat, majd az egész épületegyüttest mutatjuk be .Az emeleten lévő zeneiskolát és a ház minden intézményének helyet adó kamaratermet néztük meg utoljára. A kamarateremben felvonult a színpadra az aszódi hagyományőrző nyugdíjas csoport, Galga-menti népviseletben. Bemutatkozásuk után népdalokkal köszöntöttek bennünket. Egy- egy dal után a saját verseiket szavalták el nekünk. Nagy tapssal köszöntük meg szereplésüket. Ezek után megvendégeltük egymást a szereplők a hallgatókat, és fordítva. Az italok kínálásakor hallhattunk vőfély-verseket, de gobelin-hímzésről is faggathattuk egymást. A jó hangulatú beszélgetések után a hagyományőrzők nótával köszönték meg a szíves meghívást.
Majd Megyes Klári vette át a szót, aki a Pest megyei könyvtáregyesület vezetőjeként köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette az egyesület terveit.
 
Aszód nevezetességeiről mondtam egy pár szót, egy rövid videofilmet játszottunk le, ezzel is előkészítve a következő programot. Felsétáltunk a zsidó temetőbe, ott a Schosberger-mauzóleumot nézhettük meg, majd folytattuk utunkat a volt suszter-utcán át a Petőfi Múzeumig. Ott már várt bennünket a múzeum igazgatója, aki részletes tárlatvezetést tartott nekünk. A múzeum gyűjteményének egyik büszkesége a Petőfi gyűjtemény. Ebben az épületben tanult 1835-1838. év között Petőfi Sándor. Nagy örömünkre még láthattuk a múzeum galériájában a Hrabal-galaxis pillanatképeit. Utunk innen 5 perces sétával a Podmaniczky és Szécsenyi kastélyhoz vezetett. Sajnos ezzel már mi, aszódi polgárok nemigen tudunk dicsekedni. A Podmaniczky kastély az evangélikus egyház tulajdona, a Széchenyi szárny az Államkincstár kezében van, még nem döntöttek a hasznosításukról, így pedig az enyészeté.
 
Ennyi séta után már vártuk a pihenést és vele együtt az ebédet, mert hamarosan a kisbagi csárda vendégszeretetét élvezhettük. A környezet, a jó beszélgetések, a gyönyörű idő tette emlékezetessé számunkra ezt a napot.

Sáhóné Bordás Éva

Nyugdíjas találkozó a pályakezdő szemével

Fotótár: Nyugdíjas találkozó, Aszód

Kapcsolat